Прeзидентите на Русия и Турция Владимир Пyтин и Реджеп Тайип

...
Прeзидентите на Русия и Турция Владимир Пyтин и Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се разбраха за частично плащане на газа в рубли

Прeзидентите на Русия и Турция Владимир Пyтин и Реджеп Тайип Ердoган са разискали доставките на съветски газ за Турция и са се разбрали за частичното му заплащане в рубли, съобщи пред публицисти вицепремиерът на Русия Александър Новак след траяли четири часа диалози в петък сред двамата държавни глави в съветския курорт Сочи.

" Най-важното бе разискването на доставките на газ в Турската република, който дълготрайно ще доставяме в по-голям размер от 16 милиарда куб. м годишно. В процеса на договарянията президентите се договориха за това, че започваме частични доставки на газ против възнаграждение в рубли ", сподели Новак.

По думите му това е първа стъпка към прехода за разплащания в национални валути и това е опция за развиване на парично-финансовите връзки сред двете страни.

Новак означи, че основна сфера от руско-турските взаимоотношения е енергетиката и в границите на диалога е разискван и градежът на АЕЦ " Аккую ", която да бъд епусната в употреба през 2023 година, както и действието на плана " Турски поток ".

Путин и Ердоган излязоха измежду срещата със взаимно изказване, в което се показва, че са се споразумели да засилят съдействието в превоза, земеделието, финансите и строителната промишленост.

Турция посредничи за договорка сред Москва, Киев и Организация на обединените нации в Истанбул предишния месец за обновяване на износа на украинско зърно през черноморските пристанища, който бе блокиран в продължение на месеци.

Двамата президенти са изтъкнали нуждата от цялостното му използване.

Лидерите също по този начин са удостоверили решимостта си да работят в съгласуваност и взаимност в битката с терористичните организации в Сирия.

Следващата среща на Путин и Ердоган ще е в Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР