Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич

...
Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич
Коментари Харесай

Сърбия се договори с Русия за газ на безценица през следващите 6 месеца

Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич се договориха за цената на газа, заяви президентът на западната ни съседка след диалозите, извършени сред двамата в съветския черноморски курорт Сочи, съобщи " Новости ".

" Сърбия през идващите шест месеца ще получава газ по 270 $ за 1 000 кубически метра ", посочи той и добави, че това е много добра цена.

Именно при такива условия Сърбия получава синьото гориво от Русия по сегашния контракт, който изтича в края на годината.

Както означи Путин преди началото на срещата, той знаел, че неговият сътрудник е смутен от скорошния завършек на контракта и изрази вяра, че ще бъде реализирано съглашение.

Сега Русия в действителност е единственият снабдител на природен газ за Сърбия, която през последните години получи повече от два милиарда куб. метра газ по тръбопровода през Украйна и Унгария. Освен това на 1 януари се състоя формалното стартиране на съветския газ в газопреносната система на Сърбия през България от " Турски поток ". На първия стадий се плануват доставки от 4 милиарда куб. метра годишно, което покрива напълно потребностите на страната.

Както сподели Вучич в навечерието на визитата в Русия, в случай че не е било съдействието с Москва, Белград щеше да би трябвало да заплаща 800-900 евро за газ, само че Сърбия няма да понесе такава цена стопански.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР