Президентите на България и Република Северна Македония отлетяха за Рим

...
Президентите на България и Република Северна Македония отлетяха за Рим
Коментари Харесай

Радев: Съвместното ни пътуване с Пендаровски до Рим е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни

Президентите на България и Република Северна Македония отлетяха за Рим и Ватикана, където обичайно ще се състои аудиенцията при Главата на Римокатолическата черква за Празника на българската култура и словесност. Двамата ще почетат дружно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският държавен аероплан спря в Скопие, с цел да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски. Пендаровски персонално посрещна българския държавен глава на летището, след което двамата се отдръпнаха на къса среща.



Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството и съобщи:

" Съвместното ни пътешестване до Рим и отдаване на респект към Светите братя Кирил и Методий е прелестен мотив да подновим разговора сред нашите две страни на най-високо равнище, и да заявим нашата обща воля да развиване на нашите връзки в дух на съдействие, другарство и добросъседство ".

Стево Пендаровски съобщи, че ще употребяват пътуването до Рим, с цел да беседват за настоящите тематики, свързани със взаимните връзки сред България и Република Северна Македония. Уточни, че в този момент срещата на летището им е била къса - било е " приятелско пиянство на кафе " и са разискали решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски съобщи, че се надява като другари да беседват и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.



Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им участват основни министри за просветата и културата. В обстановката на деликатна фаза, в която са връзките Скопие - София, визитата на държавните глави е от извънредно значение.



България продължава да упорства за съблюдаване на Договора за добросъседство и съдействие от 2017 година за ценене на нейните национални ползи и сигурност, което беше доказано и от служебното държавно управление. На 24 май президентът Румен Радев също акцентира, че европейският път на районен съд Македония минава през София.

Какви са настроенията в прилежащата ни страна и чака ли се проява на взаимна политическа воля за другарство и добросъседство - вижте повече
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР