Президентите на Аржентина, Колумбия, Боливия и Мексико подписаха съвместно изявление,

...
Президентите на Аржентина, Колумбия, Боливия и Мексико подписаха съвместно изявление,
Коментари Харесай

Латиноамериканските лидери застават в защита на сваления президент на Перу

Президентите на Аржентина, Колумбия, Боливия и Мексико подписаха взаимно изказване, в което приканват да бъдат обезпечени правата и здравето на отстранения президент на Перу Педро Кастийо и да бъде зачетена волята на перуанския народ поради нестабилната политическа обстановка в страната.

" Правителствата на Република Аржентина, Република Колумбия, Мексико и Боливия показват дълбоката си угриженост по отношение на неотдавнашните събития, довели до отстраняването и задържането на Хосе Педро Кастийо Теронес, президент на Република Перу ", се споделя в изказването, подписано от водачите на четирите страни.

В него се споделя, че от деня на избирането на Кастийо той е бил " жертва на недемократичен тормоз ". " Призоваваме тези, които съставляват институциите (в Перу), да се въздържат от анулиране на националната воля, изразена посредством свободното гласоподаване ", се споделя в документа.

В умозаключение изказването приканва перуанските управляващи да зачитат напълно човешките права на Кастийо и да му обезпечат " обезпечена правосъдна отбрана ".

Вчера мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разгласи на конференция, че към момента признава Кастийо за президент на Перу, като съобщи, че решението за отстраняването му се основава на " антидемократични практики ".

Лопес Обрадор съобщи, че няма да признае Дина Болуарте, президентът, определен от перуанския Конгрес, за законен водач на страната.

Кастийо беше отхвърлен от служба на 7 декември от Конгреса след опита му да разпусне Народното събрание часове преди той да стартира нова процедура по импийчмънт против него - третата, откогато встъпи в служба през юли 2021 година - след обвинявания в корупция. Той беше арестуван по обвинявания в протест и скрит план.

От началото на политическата рецесия в южноамериканската страна са починали минимум седем стачкуващи./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР