Президентът Володимир Зеленски призова Украйна да получи политическа покана за

...
Президентът Володимир Зеленски призова Украйна да получи политическа покана за
Коментари Харесай

Зеленски чака покана от НАТО

Президентът Володимир Зеленски прикани Украйна да получи политическа покана за присъединение към НАТО, когато Алиансът организира среща на върха в Литва идващия месец, съобщи " Ройтерс ".

" Има всички учредения за политическа покана към Украйна да се причисли към Алианса ", съобщи той в телеграм.

Зеленски, чиято страна беше нападната от Русия, упорства още за гаранции за сигурност от НАТО, в случай че Украйна не получи участие в Алианса в близко бъдеще.

Той сподели във вторник, че има " цялостно съгласие за гаранциите за сигурност за Украйна досега на присъединението ", само че не даде повече детайлности.

Министърът на защитата Олексий Резников съобщи предходната седмица, че чака Киев да получи явен сигнал и " формула " за участие в НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли.

Макар Зеленски мощно да упорства за участие на Украйна в НАТО, той също по този начин акцентира, че признава, че присъединението би било невероятно, до момента в който продължава войната. Във вторник той сподели, че Киев работи " с цел да направи решенията от срещата на върха във Вилнюс в действителност значими ".

По-късно Зеленски означи, че е разискал кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО в телефонен диалог с шведския външен министър Тобиас Билстрьом и добави: " Аз също по този начин повторих нашия апел за основни политически решения за участието на Украйна в НАТО. "

Западни страни като Съединените щати и Германия са внимателни към дейности, за които се притесняват, че биха могли да приближат Алианса до влизане в дейна война с Русия, която от дълго време преглежда разширението на НАТО в Източна Европа като доказателство за неприязън на Запада.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР