Зеленски на Украйна избира знаменитости за роли като специален съветник и посланик на благотворителност

...
Президентът Володимир Зеленски назначи бившия украински футболист Андрий Шевченко за
Коментари Харесай

Президентът Володимир Зеленски назначи бившия украински футболист Андрий Шевченко за специален съветник и британския актьор Марк Стронг за специален съветник посланик на благотворителната организация, създадена от украинския президент за набиране на пари за Украйна

ByILLIA NOVIKOV Associated Press 28 септември 2023 г., 11:14 AMUУкрайна (AP) — Президентът Володимир Зеленски назначи бившия украински футболист Андрий Шевченко за специален съветник и Британският актьор Марк Стронг като посланик на благотворителната организация, която украинският президент създаде за събиране на пари за Украйна, съобщиха от кабинета му.

Не е ясно какви са задълженията на Шевченко като съветник на президента би довело до това, но бившият звезден нападател на Украйна и отборите в цяла Европа предположи, че това ще разшири работата му като посланик на United24, благотворителна организация, създадена от Зеленски за събиране на дарения за нацията му след инвазията на Русия през 2022 г.

„Моята роля не се е променила толкова много, но сега ще работя още по-усърдно“, каза той, след като игра в голф мач на всички звезди преди Ryder Cup извън Рим в сряда. „Важна работа е да помагам на страната си в чужбина чрез футболни и благотворителни събития и да карам хората да говорят за Украйна.“

Стронг, който участва във филмите на „Kingsman“, „Tinker Tailor Soldier Spy“ и телевизионното шоу „Deep State“ беше назначен за посланик на United24. Зеленски му благодари за подкрепата му за Украйна след инвазията, според уебсайта на президента.

„За мен е чест да стана глас на украинските деца на световната сцена, за да могат да имат по-добро бъдеще“, каза Стронг.

Благотворителната организация е събрала 470 милиона долара от повече от 110 държави, каза президентът. Други посланици са Барбра Стрейзънд, актьорите Лив Шрайбър и Иванна Сахно, историкът Тимъти Снайдер и бизнес магнатът Ричард Брансън.

Шевченко започва и завършва кариерата си с Динамо Киев. Той се присъединява към Милан през 1999 г., като печели поредица от трофеи с клуба от Серия А, включително Шампионската лига на УЕФА през 2003 г. Той печели топката д'Ор през следващата година като най-добър футболист в Европа.

През 2006 г. той подписа с Челси за тогавашния британски рекорд от около 30 милиона паунда (сега 31,7 милиона долара) и се върна в Киев три години по-късно, след като не оправда репутацията си. Той се оттегли от игра през 2012 г. след 17-годишна кариера и продължи да тренира националния отбор на Украйна.

Шевченко говори с репортери на италиански, след като игра в мача това включваше великия тенисист Новак Джокович, колегата му футболист Гарет Бейл и пилота от Формула 1 Карлос Сайнц.

„Докато войната продължава, трябва да помагам по всякакъв начин Мога, защото нашите хора наистина страдат“, каза Шевченко. „Това е моята работа.“

___ Спортният писател на AP Андрю Дампф в Гуидония Монтечелио, Италия, и Брайън Мели в Лондон допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР