Президентът Владимир Путин национализира най-голямата млечна компания в Русия и

...
Президентът Владимир Путин национализира най-голямата млечна компания в Русия и
Коментари Харесай

Путин национализира най-голямата млечна компания в Русия и голяма пивоварна

Президентът Владимир Путин национализира най-голямата млечна компания в Русия и втората по величина пивоварна в страната. С декрет от 16 юни се предават на " краткотрайно ръководство " от съветските управляващи " Данон Россия " и " Балтика ".

Те напълно принадлежат на два западни колоса - надлежно, на френския Danone и датския Carlsberg.

Това е вторият случай от началото на войната против Украйна, когато страната лишава от задгранични вложители активи за милиарди рубли.

Дяловете им от по 100%, включително движимо и недвижимо имущество, се предават за ръководство на Росимущество и това би трябвало да е изключително изненадващо за " Карлсберг ", написа изданието The Bell. Само преди три седмици компанията разгласи, че е намерила покупател за съветските си активи без да разкрива кой е. Още предишния март от Carlsberg бяха споделили, че ще изоставен съветския пазар, само че сега в Русия е невероятно да се продаде съветско дъщерно сдружение, благосъстоятелност на задгранична компания, без разрешението на специфична държавна комисия. Carlsberg означи в известието, че чака такова позволение.

Danone продаваше съветските си активи без да бърза изключително. През октомври 2022 година компанията разгласи, че ще откри нови притежатели, а през февруари 2023 година изданието " Комерсант " научи за скица, съгласно която Danone ще ги трансферира на вложители. Досега нищо не се оповестява за това, че са открити такива.

Под " прекачване на краткотрайно ръководство " в действителност се схваща национализация. Този механизъм беше въведен в края на април 2022 година с декрет на Путин и за първи път бе прибавен за най-големите задгранични вложители в съветската енергетика - немската Uniper и финландската Fortum.

Още на идващия ден след публикуването на указа на Путин управлението на съветските филиали на двете компании беше заменено с хора от обкръжението на шефа на " Роснефт " Игор Сечин. Fortum разгласи тази седмица, че подава иск за обезщетение в размер на няколко милиарда евро в интернационалния арбитраж.

Указът, наименуван " За краткотрайното ръководство на несъмнено имущество ", бе разгласен с претекста, че били нужни " незабавни ограничения в отговор на вражески и противоречащи на интернационалното право " наказания от страна на Съединени американски щати и други страни против съветски физически и юридически лица, в това число такива, свързани с ограничавания на правата на благосъстоятелност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР