Президентът Владимир Путин дори не знаеш за кой кандидат гласува

...
Президентът Владимир Путин дори не знаеш за кой кандидат гласува
Коментари Харесай

Партията на Путин губи една трета от местата в Московския парламент

Президентът Владимир Путин даже не знаеш за кой претендент гласоподава на изборите за градската дума в Москва.

Управляващата партия " Единна Русия ", която поддържа президента Владимир Путин, загуби към една трета от местата си в Московската градска дума на локалните избори в неделя. В 20 от 45 изборни региона са спечелили претенденти на систематичната съпротива, които бяха посочени от един от водачите й Алексей Навални като част от тактиката за " мъдро гласоподаване ".

В неделя се организира съветският тн Единен ден за гласоподаване, където пречките пред присъединяване на несистемната съпротива и белязаните от арести и присъди многохилядни митинги придадоха на вота национално значение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Под лупа

Местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно следените от години, откакто изключването на опозиционни претенденти от присъединяване във вота в Москва докара до най-масовите митинги от близо десетилетие. Изключените от изборите, в това число и Алексей Навални, оповестиха, че това е била тактика на управляващите, с цел да ги спре от продобиване тук-там в московския парламент. Навални употребява поддръжниците си, с цел да гласоподават тактически в Русия за претенденти, които имат най-хубавите шансове да насочат предизвикателство към " Единна Русия ".

Кандидати от " Единна Русия " в Москва пък се явиха като самостоятелни в опит да се дистанцират от партията, чиято известност е на рекордно ниско равнище от над 10 години. Рейтингът на " Единна Русия " пострада от недоволството на жителите от увеличение на възрастта за пенсиониране в миг на намаляващи доходи.

Шестнайсет района гласоподаваха в неделя за губернатори, 13 - за локални парламенти, 22 административни центъра - за нов състав на градската администрация, а три районни столици - за кметове. Освен това четири едномандатни окръга избираха в допълнение свои представители във федералния парламент. Равносметката за момента е, че претендентите на властта - заемащите поста губернатори, завоюваха на всички места, където се организираха избори.

Резултатите

Руският опозиционен водач Алексей Навални не беше позволен да взе участие в изборите, само че въпреки всичко гласоподава в Москва в неделя.

[Reuters]

Независими претенденти (разбирай тези на " Единна Русия " - бел. ред.) получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва, сподели ръководителят на столичната изборна комисия Валентин Горбунов след обработка на всички изборни протоколи, оповестява ТАСС. Активността на изборите в Москва е била 21.77%.

Според РИА Новости " Единна Русия " е изгубила към една трета от следените преди този момент от нея места в столицата. На изборите през 2014 година партията завоюва 28 места. Още 10 места бяха извоювани тогава от претенденти, които се явиха като самостоятелни, само че които подкрепяха " Единна Русия ".

В 13 от 45-те изборни окръга в столицата печелят претенденти на Комунистическата партия (при 5 места досега), в 3 окръга - на извънпарламентарната опозиционна партия " Яблоко ", в още 3 - на партия " Справедлива Русия ".

" Единна Русия " обаче изгуби изборите в Хабаровския край (в Далечния изток), където взе 2 от 36 места (останалите са при националисти и комунисти).

Какво е " мъдро гласоподаване "

Много съветски и западни политолози считат опозиционните партии за слаби и без особена роля в съветската политическа система. Независимо от това опозиционерът Алексей Навални прикани за " мъдро гласоподаване ", което включва поддръжка за най-популярния претендент от тези партии за погром на " самостоятелните ".

Несистемната съпротива, от която той е част, не беше позволена до изборите. Решението на поддръжниците на Навални, вместо апел за протест, беше за стратегически избор в 33 от 45 окръга. Успехът на тази тактичност в 20 от тях трансформира състава на градския парламент, където комунистите до момента имаха едвам пет места, а Либерално-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски - едно (почти всички останали бяха за " Единна Русия " ).

Навални съобщи, че " Единна Русия " в действителност е изгубила в още 4 окръга, само че с " фалшификации " е прикрила това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР