Президентът се уплаши от новия масов протест във вторник срещу

...
Президентът се уплаши от новия масов протест във вторник срещу
Коментари Харесай

Макрон унижи Франция с отлагането на визитата на Чарлз III

Президентът се уплаши от новия всеобщ митинг във вторник против пенсионната промяна
“Льо Монд ” набеди президента за непрестанен измамник и манипулатор

Днес по обед английският крал Чарлз III трябваше да дойде на посещаване във Франция - първата публична аудиенция на монарха зад граница. От дълго време я планираше, мечтаеше я, освен с цел да го види светът в отскорошното му амплоа, само че и с цел да помогне за намиране на решение на някои от проблемите в страната си, породени от Брекзит.

Това обаче не стана, защото президентът на Франция Еманюел Макрон изиска от Бъкингамския замък да отсрочи гостуването за по-добри времена. Покрай Темза се вбесиха от гняв, започнаха да кълнат братовчеда оттатък Ламанша за гадния номер, а около Сена набедиха държавния си глава за несериозник и даже за страхливец. Който с отхвърли си да посрещне Чарлз III - ход, записван в историята на дипломацията извънредно при унищожителни естествени бедствия или война, унижава и Франция, и себе си.

А от какво се уплаши Макрон, във Франция не е загадка за никого - от цифрите, оповестени в петък около всеобщия митинг предходния ден във Франция против признатата под диктата на президента пенсионна промяна. Наистина са впечатляващи и стряскащи числата - 75% от французите са срещу промяната, към 3,5 милиона са участниците съгласно синдикатите в акцията на неодобрение в четвъртък, 457 са задържаните стачкуващи, 441 са ранените служители на реда и жандармеристи. Като няма информация за битите и потрошени манифестанти, а че е имало такива приказват хвалбите за изпочупени лакти, колена и мутри в прехванатите телефонни диалози на ченгета от основаните през 2019 година от президента специфични елементи за битка с безредиците, известни с абревиатурата BRAV-M.

Изглежда в действителност са били жестоки те, откакто френската съпротива към този момент изиска тяхното разпускане, поради събраните от нея доказателства за издевателства над стачкуващи и злоупотреби с правата на въоръжените до зъби яки блюстители на реда. А цялата тази свирепост и разруха като нищо могат да се повторят даже в по-големи измерения във вторник, 28 март, за когато е плануван нов всеобщ митинг против пенсионната промяна. И да вгорчат визитата на суверен като Чарлз III, който трябваше да напусне Франция в сряда или след предстоящите във вторник нови погроми. Та Макрон го помоли да си стои вкъщи, с цел да не го отнесе и той, казано по хулигански.

И в тази не напълно приятна за президента обстановка той бе напряко размазан от известната и уважавана коментаторка на всекидневника “Льо Монд ” Солен дьо Ройер. Тя акцентира в прав текст, че “зле скалъпената пенсионна промяна въплъщава рестриктивните мерки на един макронизъм, който е некадърен да се реформира самичък ”. Освен това методът, по който е превърната в закон - посредством дадените от конституцията благоприятни условия на президента да заобикаля Народното събрание, т.е. на мощ, са осведетелствали Макрон като непрестанен автократ, манипулатор и даже измамник. Защото и при избирането му за президент през 2017 година, и при преизбирането му през 2022 година той се е клел, че ще вкара нови способи в упражняването на властта и няма да “тъне в цезаризъм, упражнявайки я отвесно ”. А съвсем година по-късно съгласно Дьо Ройер президентът прави това, от което се е отрекъл.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР