Президентът Румен Радев заяви, че ще предостави на парламентарно представените

...
Президентът Румен Радев заяви, че ще предостави на парламентарно представените
Коментари Харесай

Румен Радев: След изборите българите очакват диалог между партиите и намиране на решения

Президентът Румен Радев съобщи, че ще даде на парламентарно показаните партии всички условия по Конституция, тъй че да има време за разговор и диалози за образуване на устойчиво болшинство.

Той посочи, че резултатът от изборите не дава опция за елементарно образуване на коалиция, само че хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения и ползи, тъй като България има потребност от работещ парламент и стабилно държавно управление.

" По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от обединенията издава страха на партиите да поемат ръководството през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкоз ужасно, тъй като служебното държавно управление е построило постоянна съществена, на база на която идващото държавно управление би могло да изведе страната през зимата без съществени усложнения. ", увери президентът.

Като образец за това той даде стартирането в употреба на газовата връзка с Гърция, намалената цена на газа, създадените законопроекти, касаещи Плана за възобновяване и резистентност и решаването на казуса със зимната поддръжка на пътищата.

На път към чешката столица Прага, където ще взе участие в европейски срещи на върха, президентът сподели още, че България не може да продължава да се помирява с обстоятелството, че остава отвън Шенген.

" Ние и Румъния не може повече да бъдем държани отвън Шенген единствено поради това, че 11 години откакто сме покрили всички механически условия, някой си измисля спомагателни критерии. От това губят всички - жителите, туризма и стопанските системи ни. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи запаси за запазване на границата, и да срещаме недоумение по тематиката. Не може българите да са второкласен европейци и да чакат по КПП-тата на европейските страни. Ние няма да се примирим. ", сподели Румен Радев

Президентът дойде през вчерашния ден в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата " Арайолуш ". Радев се срещна със своите сътрудници от формата за политически разговор, който сплотява президентите на страните членки от Европейски Съюз с парламентарно ръководство.

По-късно през днешния ден българският държавен глава ще съставлява страната ни на първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост ", а на 7 октомври в неофициалното съвещание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР