Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото

...
Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото
Коментари Харесай

Приключват консултациите при Радев, днес е Български възход

Президентът Румен Радев приключва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно заседание преди да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Днес президентът ще се срещне със седмата по бройка парламентарна група - „ Български напредък “.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна мощ - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и „ Демократична България “. 

Държавният глава съобщи, че след изборите на 2 октомври се управлява от две съществени цели - да се направи оптималното за сформиране на постоянно държавно управление, като се даде време за разговор и опция партиите да се отдалечат от нападателната предизборна реторика, и да се одобряват значими закони. Надявам се това да оказва помощ и да има разсъдък, сподели Румен Радев. Втората цел е по този начин да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че в случай че не се сформира държавно управление, предварителните избори да не бъдат в най-тежкия интервал - януари и февруари. Рискът да има още по-малка изборна интензивност в тази обстановка е действителен, означи Радев. Държавният глава изрази вяра в границите на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за държавно управление, само че в случай че постоянен кабинет не може да бъде формиран, разгласи, че ще връчи последния мандат след Нова година.

„ Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, с цел да има избори през март “, сподели президентът. Аз си нося тази отговорност, поел съм я, добави той. Държавният глава обаче съобщи, че в случай че всички партии заявяват подготвеност за предизборна акция през декември, по време на празниците, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази.

Лидерът на „ Български напредък “ и ръководител на парламентарната група Стефан Янев съобщи през вчерашния ден в ефира на БНР, че парламентарно показаните партии задоволително добре осъзнават обстановката сега, че би трябвало да създадат старания за сформиране на държавно управление. Нито една от парламентарните партии не е подготвена да поеме виновността, че няма да има държавно управление и отиваме неизбежно на избори в идните месеци. Този боязън на партиите е и движеща мощ, уточни Янев.

Той заявява, че " Български напредък " биха подкрепили опция за сформиране на държавно управление при ясни правила и написани стратегия и цели.

Стефан Янев уточни, че в основата на диалозите за кабинет би трябвало да бъде разискването на цели и съответни политики. " Започвайки диалог за евентуална коалиция с личностите, които биха могли да вземат участие в държавно управление, води до взривяване на разговора. Всеки ще каже, че предлага по-добрата персона. Разговорите би трябвало да бъдат за цели и съответни политики. Чак по-късно може да се приказва за състав, конструкция и персони. Отговорностите би трябвало да бъдат скрепени с съдружно съглашение, посочващо ясни правила и способи за взимане на решения. Една коалиция значи стихотворец ангажимент ", сподели Янев. Той добави, че партията му е подготвена да беседва с всички парламентарно показани партии. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР