Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg: Консултации за правителство при президента Радев

Президентът Румен Радев стартира консултациите с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно заседание, преди да връчи мандат за сформиране на държавно управление на посочения претендент за министър-председател от най-голямата от тях.
От 9 часа са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС. От 10.15 часа президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на " ИТН ". От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ". От 13.30 часа президентът ще беседва с представители на парламентарната група на " Движение за права и свободи ". Консултацията с представители на парламентарната група на " Демократична България " ще се състои от 14.45 часа. Срещата с парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " ще стартира от 16.00 часа.
Очаква се във вторник - 20 април, президентът да връчи първия изследователски мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. До седем дни по-късно групата предлага държавно управление. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че те няма да се бавят седем дни.

Ако тяхното предложение с министър председател Даниел Митов не бъде утвърдено от Народното събрание, президентът връчва мандата на втората по величина парламентарна група - " ИТН ". Тя също има седем дни, с цел да предложи кабинет или връща мандата.

При неуспех президентът дава опция на трета парламентарна група, този път по своя преценка, да сформира държавно управление, още веднъж до седмица. Ако и третият опит се провали, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори в двумесечен период и назначава служебно държавно управление.

Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият развой завършва на 11 май, а датата на възможен предварителен избор може да е на 11 юли, неделя. Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.

9:00
Представителите на ГЕРБ/СДС започнаха диалози с президента Радев . Заедно с издигнатия за министър председател Даниел Митов при президента са Томислав Дончев и ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР