Президентът Румен Радев започва да губи подкрепа, и това е

...
Президентът Румен Радев започва да губи подкрепа, и това е
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: Неправилно е Радев да хока партиите, а той да е целият в бяло

" Президентът Румен Радев стартира да губи поддръжка, и това е обикновено. Идеята, че той може да седи над партиите, да ги побутва и нахоква, като той остане с бели облекла Ц това е неправилна концепция ", разяснява през вчерашния ден ексвицепремиерът и декан на Юридическия факултета проф. Даниел Вълчев в тв ефира. " Мнозина, най-малко от представителите, в последно време загатват за опцията за прекрояване на конституционния модел у нас Ц виждат президентът отпред на нещо такова. Това е процедурно и политически доста комплицирано ", разяснява той.
Според проф. Вълчев няма по какъв начин да се сформира държавно управление без присъединяване на ГЕРБ, Движение за права и свободи или ДВъзражданеФ. По думите му това е аритметика и не е мъчно да се сметне.
" Конституционната процедура с мандатите дава опция на всяка една от партиите да отстрани малко от виновността си, че няма да сформира кабинет. И ГЕРБ, и ПП  споделят, че няма да извадят тежката си артилерия и оферират по един професор, който да направи  това, което се поставя по конституция. Така симулират активност ", акцентира проф. Вълчев.
" В България има две трендове - едната е " омръзна ни от Борисов и ГЕРБ, дайте да създадем нещо ново ", а  другата е: " да, само че вижте кой идва - другите изобщо не знаят от кой свят са ", изясни юристът. Проф. Вълчев счита, че до момента в който не бъде разсечен този възел и на едни нови избори да стане ясно, че хората изпращат в Народното събрание своите представители не да чертаят червени линии и да копаят окопи, а да ръководят в тези не доста леки времена, нищо няма да се случи.
" Президентът е доста странна фигура. Това е една тайнственост в българската политика. Той се конфронтира грубо с съвсем всички партии в днешния парламент. Разклати надълбоко стабилността на страната. Можем единствено да се питаме какво цели, какво желае ", разяснява в радио ефир и проф. Ивайло Дичев, началник на програмата по културна антропология на Философския факултет на Софийския университет.
Президентът имаше сериозна роля за покачването на политическото напрежение през 2021 година, когато той се явяваше нещо като патрон на лагера на ДпромянатаУ, счита политологът Димитър Ганев. Според него е била изкопана политическа бездна, която още не можем да запълним. " Ако партиите желаят да ни лишат от властта на Радев и служебните му държавни управления, да седнат и да се схванат за сформиране на постоянен кабинет. Така за един ден властта на Радев ще се прибере в неговите общоприети пълномощия ", твърди Ганев.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР