Президентът Румен Радев влезе в задочен спор с немскоезичното издание

...
Президентът Румен Радев влезе в задочен спор с немскоезичното издание
Коментари Харесай

Президентът влезе в спор с Дойче Веле - недоволен от анализ

Президентът Румен Радев влезе в неприсъствен спор с немскоезичното издание на " Дойче Веле " (DW), несъгласен с разбор, озаглавен " ", излязъл малко преди визитата му в Берлин предходната седмица. Радев е изискал право на отговор, каквото не е било оповестено на часа и за това през днешния ден от прессекретариата на " Дондуков " 2 взеха решение да оповестят за проблема с позиция на българския държавен глава по него.

В материала се споделя по какъв начин " председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова призна след изборите, че еобсъдила кандидатурата на Радев с Леонид Решетников – един пенсиониран военачалник от тайните служби на Русия и началник на московския Институт за стратегически проучвания. Решетников преди този момент е провел социологическо изследване в България, с цел да разбере какъв е профилът на сполучливия претендент. За това му е оказал помощ към този момент уличения като " сътрудник на съветско въздействие " водач на русофилското придвижване Николай Малинов. Резултатът от прочуването е Румен Радев, с който Решетников се е надявал да обърне България към съветската зона на въздействие ".

Пише и следното:

" От една страна Радев осъжда съветското нахлуване и афишира публично лоялността на България към НАТО, чийто член е страната от 2004 година Едновременно с това, както " Дойче Веле " научи от хора на НАТО в София, Радев е провокирал голямо удивление, когато се е противопоставил на защитата на българското въздушно пространство от сили на НАТО, които би трябвало да компенсират мизерното положение на българските Военновъздушни сили ".

Както и:

" Радев отхвърля и военна помощ за Украйна, тъй като тя " ще удължи войната " и ще съставлява " директна стъпка към влизане във войната ".

Отбелязва се още, че апелите за български " неутралитет " са част от реторичния му репертоар в последно време.

Посочва се още и връзката с сполучливите му служебни министри, през днешния ден отпред на страната - Кирил Петков и Асен Василев. Ето по този начин:

" Извън тези кални борби Радев остана политически по-скоро неопределен. Големият му час удари, когато през 2020-2021 година подкрепяните от него всеобщи митинги смъкнаха Борисов от власт. Назначеното от Радев служебно държавно управление го катапултира на върха на реформаторското придвижване. Късметът му при избора на министри - измежду тях сегашният министър председател Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, са без подозрение най-големият му удар. Той си подсигури освен неспадаща висока известност, само че и укрепиха облика му на модернизатор и му подсигуряваха непредведино от конституцията въздействие върху политиката ".

Два дни по-късно

" Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира публичните процеси, само че когато този разбор се базира върху погрешни клюки и тълкования поражда въпрос за достоверността и честността на показаната информация ", показват в този момент от прессекретариата на президентството, като допълват, че правото на отговор е било изпратено на 16 май. Така излиза, че два дни по-късно още не е оповестено.

Важно е да се означи, че материалът в DW е разбор - обичайно на аналитични материали не се чака политик да желае право на отговор. Авторът е Кристофър Неринг, лекар по национална сигурност и история на Източна Европа. Той написа и за " Шпигел ", бил е гост-доцент в СУ " Климент Охридски ", а в този момент е преподавател в Потсдамския университет.

От " Дондуков " настояват, че " направените заключения се базират най-вече на погрешни внушения, а не върху действителни обстоятелства ". И изброяват, кое, съгласно Радев не било правилно.

Оттам не считат, че Петков и Василев са съдействали за персоналния му рейтинг и за преизбирането му - нищо, че Петков заявява поддръжката си по време на акцията, когато самичък бе на върха на известността.

" Недоумение провокира внушението в публикацията, че президентът Радев черпи поддръжка за своя висок политически рейтинг от сполучливи министри в служебното държавно управление, които заемат през днешния ден управителни функционалности в настоящото българско държавно управление. DW би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната активност може да се разгърне единствено и само вследствие на неговото доверие и в осъществяване на дефинираните от президента цели: битка с корупцията, бистрота и правда ", " недоумява " президентът.

Държи да акцентира е и, че осъдил експанзията и войната на Русия против Украйна още на 24 февруари (денят на съветската инвазия). Както и следното:

" Изключително значимо е да се разбере, че за разлика от множеството европейски страни, България има голяма историческа диаспора в Украйна. Стотици хиляди българи живеят през днешния ден в зоните на бойните дейности и президентът Румен Радев беше първият политически водач в България, който прикани за изпращането на защитно съоръжение за популацията в тези райони.

Същевременно българският държавен глава изрично не приема български муниции и смъртоносно въоръжение да бъдат изнасяни, с цел да не бъдат употребявани те в зоните на яростни сражения, в които са съсредоточени и огромна част от етническите българи в Украйна. "

За това Радев бе към този момент неведнъж подложен на критика - че помощ за Украйна, ще е помощ и за българите там, които се пазят от съветската експанзия и е мъчно да си представим, че е противоположното, както се схваща от тази му позиция.

" Напълно погрешна е тезата, че президентът Румен Радев е изразявал позиция против съюзническата поддръжка за засилена защита на българското въздушно пространство в изискванията на боен спор в съседство ", пишат още от " Дондуков " 2. Но допълват: " На дневен ред обаче е въпросът дали българските Военновъздушни сили ще могат в близко бъдеще въобще да вземат участие в сходни задачи и президентът чака от виновните институции в България незабавни ограничения за разрешаването на този проблем ".

" Президентът Румен Радев не е започвал политическата си кариера от Москва, без значение от користните внушения, с цел да се " приземява " там. Преизбирането на президента през ноември 2021г. е задоволително доказателство за оценката, която българските гласоподаватели дават на тази безпомощна агитация. Отговорността на президента Румен Радев е пред българите, които са му дали своят вот доверие. Както Ви е известно, други европейски политици обаче са избрали да съставляват съветски ползи и капитали и в това отношение политици от Германия не вършат изключение ", написа в умозаключение прессекретариатът до DW, като вероятно се засяга някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер и позициите му в " Газпром ".

Позицията на Радев по отношение на разногласието с редакцията бе разпратена по журналистическите пощи. Към сегашния миг не е оповестена на уеб страницата на институцията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР