Президентът Румен Радев удостои американската посланичка у нас Херо Мустафа

...
Президентът Румен Радев удостои американската посланичка у нас Херо Мустафа
Коментари Харесай

Радев: Ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили

Президентът Румен Радев удостои американската посланичка у нас Херо Мустафа с медал " Мадарски конник " първа степен на специфична гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2. 
Държавното отличие се връчва поради огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и за разширението на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес, обясниха от президентството.

Херо Мустафа получава ордена в края на своя 4-годишен мандат. Тя е в страната ни от 2019 година, а на нейно място за идващите четири години ще застане Кенет Мъртън. Миналата година американският Сенат утвърди, че той ще бъде идващият дипломат на Съединени американски щати в България. Неговото предопределение демонстрира стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, обявиха тогава от американското посолство. 

Днешната гала е израз на благодарност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорният персонален принос на дипломат Мустафа за развиване на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати.

И отсега нататък ще разчитаме на Съединени американски щати за рационализация на въоръжените сили и подсилване на отбранителните качества на българската войска като резистентен поръчител за националната сигурност, съобщи президентът Румен Радев, представен от БГНЕС.

„ Стратегическият разговор скрепен официално по време на мандата на дипломат Мустафа способства за преструктуриране на взаимните старания в редица значими области “, безапелационен е Радев.

Президентът Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник ” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Държавното отличие беше връчено за огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и за разширението на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес.

Радев акцентира, че по време на мандата на Мустафа са реализирани съответни резултати и са подписани съответни съглашения в разнообразни сфери - сигурност и обрана, научно-техническо съдействие и други

Според него съдействието в областта на енергетиката се е наложило като значим дирек.

“Искам още един път да изразя признателност към дипломат Мустафа и нашите американски съдружници за оказаната поддръжка, когато бяхме изправени пред опасността от спиране на газовите доставки ”, сподели президентът Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че във фокуса на взаимна активност сред Съединени американски щати и България са били върховенството на правото, битката с тероризма, битката с корупцията. Радев сподели, че още от първия ден Мустафа е работила интензивно, с цел да усъвършенства партньорските връзките сред България и Съединени американски щати.

Той уточни, че с помощта на нейния неналожителен метод, почитание към българските обичаи и просвета, нейните апели за взаимност и правдивост са достигнали до необятен кръг от българското общество.

“С вашия сполучлив мандат, оставяте зад тила си една значима страница. Вярвам, че ще продължите да носите България в себе си ”., сподели Радев. Той добави, че за него е изключително наслаждение да връчи висшето държавно отличие „ Мадарски конник “ първа степен на Херо Мустафа, дипломат на Съединените американски щати в Република България.

Херо Мустафа, дипломат на Съединените американски щати у нас изясни, че за нея е огромна чест да бъде устроена с медал “Мадарски конник ”.

“Приемам го като удостоверение за сполучливото ни съдействие и знак за дълбокия и дълготраен съюз сред нашите две страни. Връзката сред Съединени американски щати и България е здрава и двете страни работят, с цел да я създадат по-силна. ”, уточни тя.

Мустафа акцентира, че България е значим съдружник в НАТО.

“САЩ поддържат България за диверсификация на енергийния бранш. Диверсификацията е доста значима за България ”., сподели тя и поздрави България за свършеното до момента във връзка с диверсификацията на източниците на природен газ и нуклеарна сила.

“САЩ поддържат България в битката с корупцията, само че същинската смяна може да пристигна единствено от вътрешната страна ”, безапелационна е тя.

Според нея в навечерието на 120-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически връзки, връзките, които обвързват нашите две страни, в никакъв случай не са били по-силни.

Мустафа означи, че за нея е било голяма чест да бъде дипломат на Съединени американски щати в България.

“Искрено благодаря на всички българи за приятелското отношение. Ще си заминем с възприятието за незабравимо прекарване и с България в сърцата си. Пожелавам на страната триумфи, а на себе си скоро да дойда още веднъж ”, сподели още тя.

Херо Мустафа е първият дипломат на Съединени американски щати в София, който си отпътува без да получава медал „ Стара планина “ първа степен. В наградната система на България най-висшето отличие е медал „ Стара планина “, под него се намира „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Мадарски конник “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР