Президентът Румен Радев участва в осмия Делфийски икономически форум в

...
Президентът Румен Радев участва в осмия Делфийски икономически форум в
Коментари Харесай

Румен Радев участва в осмия Делфийски икономически форум в Гърция

Президентът Румен Радев взе участие в осмия Делфийски стопански конгрес в Гърция, съобщи Българска национална телевизия. Форумът, който събира над 990 политици, дипломати, специалисти и икономисти от целия свят, които ще разискват геополитическите земетресения, провокирани от коронавирус пандемията и войната в Украйна, енергийната сигурност и икономическото развиване на Европа, евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският държавен глава е измежду специфичните посетители дружно с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, на Албания Еди Рама и президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че Европа се оправя добре с шоковете, свързани с войната в Украйна и прекъсването на доставките на сила.

" В последните месеци бяха направени основни стъпки точно в това - завършването на интерконектора, стъпките по-късно, както и подписването на съглашението " Солидарити кръг " безусловно преди броени дни, ни слага безусловно на централно място като входна точка в Европа за всички тези енергийни тематики. Обсъждаме и ще обсъждаме по какъв начин Европа се оправя с предизвикването от енергийната рецесия. През предходната година Европа съумя да се оправи, защото употребява еластичност, защото употребява стратегическите си запаси, както и ускори и обезпечи доставките си на енергийни запаси. Това се случи и в България. България ще продължи да ускорява автономността си по линия на построяването на ВЕИ-та - една от основните тематики на форума е по какъв начин да създадем това допустимо, по какъв начин да осигурим стабилността на електроразпределителната система. Това са вложения, които ще се случват в България по линия на ПВУ. Също по този начин промени, които да предизвикват построяването на ВЕИ-та. И новият приоритет на Европа - повече производства да се връщат назад в Европа ", разясни Пеканов.

Светът минава през сеизмична, дълбока промяна в геополитически проект - от доброжелателна глобализация преди десетилетие към епоха на възобновено съревнование сред Великите сили. Време на безспорни закани, в което Украйна би трябвало да бъде подкрепена.

Тези оценки на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ ген. Дейвид Петреъс и някогашния министър председател на Швеция Карл Билт са най-резюмираният разбор на интервала, през който прекосяваме.

" Има много финансови, политически, стопански, покачващи се геополитически напрежения и в този момент се намираме в интервал на съществени закани. Трябва да бъдем деликатни към много неща. Очевидно би трябвало да надделеем в Украйна. Това е значимо освен за Украйна, само че и за световния ред ", съобщи Карл Билд, някогашен министър председател на Швеция, съпредседател на ЕСВР.

" Случва се в действителност сеизмична, дълбока смяна в геополитиката. От свят с благосклонна глобализация отпреди десетилетие - световната търговия вървеше ето по този начин, бариерите пред търговията, вложенията и капиталите последователно падаха - към епоха на възобновени съперничества сред великите сили ", съобщи ген. Дейвид Петреъс, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР