Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС В лявото пространство се оформят

...
Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС В лявото пространство се оформят
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Ако Нинова, Радев и Манолова се съберат, за ГЕРБ става опасно


Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

В лявото пространство се оформят три центъра, към три огромни фигури – Корнелия Нинова, Румен Радев и Мая Манолова. Съберат ли се в една линия против ГЕРБ, за ГЕРБ може да стане рисково, разяснява социологът от " Галъп Интернешънъл " Първан Симеонов в изявление пред организация Фокус.

Според него първата година от мандата на президента Радев е предходна " без огромни неточности по сложните неща и с някои неточности по лесните ". Така да вземем за пример съставяният от него длъжностен кабинет се е вписал в упованията и не му е донесъл негативи.

" Имаше някои информационни неточности. Тоест, неточност в политиката сякаш нямаше, имаше грешки в пиара, имаше недоразумения, противоречиви, дискусионни моменти и неуверени стъпки ", счита Първан Симеонов. По думите му е позитивно, че президентът " не се впусна в някаква радикална проверка на наследството на своите прародители със служебното държавно управление ", тъй като " такива радикални проверки са химера ".

Радев съумял да влезе в демократичната ниша на обществото, удържайки и лявата

Според Първан Симеонов издигнатият от Българска социалистическа партия президент е съумял да влезе в нишата на демократичната част от обществото, запазвайки в това време преданост към левицата.

" Смятам, че триумф за Радев е и фактът, че влезе в една нисша, която сякаш изглеждаше далечна от него. Нисшата на демократичната част на българското общество, прозападната част, " сини ", " зелени ", " виолетови ", тези изобретателни и много шумни, въпреки и не толкоз многочислени хора в България, могат да образуват мнение. С връщането на няколко законови текстове, да вземем за пример това за концесиите, с разсекретяването на стенограмата за КТБ, с новогодишната тирада, където съобщи, че има проблеми на тематика правдивост в обществото и демокрацията е в тестване, с всичко това ми се коства, че президентът Радев се пробва да звучи на езика и на тази опозиционна сега част от българското общество. Той звучи и на езика на другата опозиционна част – тази, която го поддържа, това е комплицирано начинание, което той към този момент прави сполучливо. Дава връх да сплотява тези два прочита на опозиционното в България ", декларира Първан Симеонов.

" Тук стартират и огромните тествания за Румен Радев – да не би доста да избърза и да пресоли с тази роля ", твърди социологът.

Сред информационните проблеми на президента той показва търканията му със служебното държавно управление за изборното законодателство - " едни недомлъвки имаше там ".

" Ще му търсят проблеми на всички места от облика на неговата брачна половинка до този на вицепрезидента Илияна Йотова. Затова са политическите съперници – с цел да търсят такива пролуки и пукнатини в облика. Колкото и неумело да стъпва президентът Радев, данните, които имаме всеки месец от 1992 година насам за доверието в президентската институция, ще видите ясно, че това е една от най-хубавите стартови години изобщо на президент в България. Второ, не се е състояла основната заплаха, а точно президентът Радев да загуби дефинитивно доверието на последователите на най-голямата политическа мощ в страната – ГЕРБ. Напротив, огромна да не кажа даже по-голямата част от тях не престават да имат доверие в президентската институция ", споделя Първан Симеонов.

Радев е от вида на Борисов – политици, които се харесват на българите

По думите му високото публично доверие към Радев се дължи " на първо място на това, че беше заменен моделът " на предшественика му Росен Плевнелиев и че Радев е от вида политици като Бойко Борисов, които се харесват на българското общество. Без да посочва нито един път главната отлика сред Плевнелиев и Радев – отношението към Русия и явната проруска линия на настоящия държавен глава, Първан Симеонов отбелязва, че той приказва " на един много по-балансиран език ".

" Президентът Плевнелиев не звучеше безапелационно в ушите и душите на българите, при цялото ми почитание към неговата принципност, предвидимост и праволинейност като политик. Той говореше на един прозападен език, който за положително и зло не се възприема всеобщо в българското общество. То по-скоро харесва политици от вида на Бойко Борисов. Политици, които умеят да балансират ", разяснява социологът.

" Радев промени модела и от позиция на естетиката на президентската институция. Плевнелиев беше по-мениджърски, по-инструментален, по-лека категория политик, с което не споделям нищо неприятно, само че сякаш не беше на мястото си. Беше един експерт, може би прелестен министър, попаднал обаче, просто тъй като имаше висок рейтинг, в институция, където не се желае нищо друго с изключение на дипломатичност. А Плевнелиев през 2013 година взе едната страна в огромния публичен конфликт и тогава загуби другата страна на обществото. Тоест, спря да бъде президентът обединител. Ето това към този момент президентът Радев не позволява, въпреки че заплахата е налична ", споделя Първан Симеонов.

Радев удържал увлечението по професионалното

Въпреки че съгласно други коментатора президентът Радев е влезнал в ролята на пенсиониран боен, Симеонов единствено позволява, че сегашният президент " страда ненапълно от това въодушевление по професионалното ": " Имаше едни моменти, в които той прекомерно доста говореше за авиация и можеше да изпадне тъкмо в хипотезата на Плевнелиев. Да се припознае в него мениджърът, експертът, инструменталният политик, а не президентът на всички българи. Радев смени това и към този момент удържа ".

Харесван, тъй като е контра на управническия модел

" Другата причина, заради която порасна публичният престиж на институцията, е че единият е представител на армията. Тя е една от най-харесваните и авторитетни институции в България. Харесвана е и от леви, и от десни, деполитизирана е, патриотична по формулировка. Знаете, че това са търсенията на днешното по-консервативно време – повече нация, еднаквост, национализъм. Някои ще кажат повече взор на Изток, а не толкоз на Запад. Да, Радев съдържа и това. С две думи в контраста с Плевнелиев той печели. Не на последно място, престижът на институцията пораства просто тъй като в България има търсене за коректив, ново, за контра на управническия модел ", разяснява още Първан Симеонов.

Според него репликата на Радев към депутатите при полагането на президентската му клетва " Отава ви една седмица ", " беше нещо, под което могат да се подпишат към оня миг най-вероятно към 70% от българите. Това беше по-скоро, въпреки и симптом на изпуснати нерви, облага за президента Радев. Той преди малко беше определен навръх тази вълна – вълната " да ги махаме ".

Първан Симеонов също така счита, че влизайки в стълкновение с ГЕРБ, президентът е разрешил " ГЕРБ да го изтласка от централната му роля към крилото, освобождавайки по този метод центъра за самия Борисов...Радев усети това, че сражавайки се с ГЕРБ, той отваря място за самия Борисов и реши да се бори със самия Борисов. Да изведе него на тепиха. Радев заложи един миг на конкурентни връзки на изменчив ток Борисов-Радев, тъй като Борисов прелестно знае, че Радев е най-одобряваната политическа персона в страната ".

Социологът е на мнение, че без значение от прегласуването на всичките му върнати закони, Радев бил в преференциална позиция и влизал малко в омбудсманската роля. Освен президентът, другата бързо набираща рейтинг персона в България е омбудсманът Мая Манолова, отбелязва Първан Симеонов.

Няма изгода от долепянето до Българска социалистическа партия

" Радев няма изгода от долепянето до Българска социалистическа партия, тъй като не забравяйте, че на втория тур на президентските избори единствено 42% от неговата поддръжка беше от Българска социалистическа партия, останалите, които гласоподаваха бяха от всевъзможни цветове – гласуващи против статуквото. Радев не трябва да губи тези хора като поддръжка. Удряйки Радев и блъскайки го към крилото, ГЕРБ някак си го върна на Българска социалистическа партия, което е страховит подарък за Българска социалистическа партия, не и за Радев, тъй като Българска социалистическа партия по този начин може да се извози на силата Радев. В този политически шахмат президентът би трябвало да се пази от това да бъде използван ", предизвестява социологът.

В идващите години Радев да се трансформира в личен политически център

Според него сега Радев съумява да поддържа дистанцията, а " идващите години той би трябвало да се опита да направи от него личен капитал, да се трансформира от център на политическия живот, в случай че може да остане подобен, в личен политически център. Ще сбърка, в случай че от в този момент се замисли за някакъв собствен план. За подобен вид приказки е доста рано и те са доста рискови ".

" Между другото ГЕРБ усеща, че в българското ляво има три центъра, които се оформят. Три огромни фигури – едната е Корнелия Нинова, която крепи рейтинг, върти педалите на партията много съществено, тъй че Българска социалистическа партия не може да падне, от време на време съумява да сътвори звук безусловно от нищо. Самата Корнелия Нинова в това си качество е съпротива. Вторият център в лявото е президентът Радев. Третият е Мая Манолова. Играта на ГЕРБ ще бъде да ги държи тези три разграничени, да не дава за нищо на света те да се събират. Съберат ли се в една линия против ГЕРБ, тогава за ГЕРБ може да стане рисково ", споделя Първан Симеонов.

Няма институционална борба, а партийна

" Аз не намирам спор сред институциите. Може да замязя на това. Намирам естествена политическа игра от страна на Политическа партия ГЕРБ, която през Цветан Цветанов, Антон Тодоров, парламентарната група на ГЕРБ и така нататък, по партийно му удря президента Радев. Борисов пък играе типичната си роля. Той най-после излиза помирителят. Ще се пробва да държи президента Радев близо, тъй като е рисков съперник и през партията си да подкопава неговия престиж. Това не институционална борба, това е партийна борба ", твърди в умозаключение социологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР