Президентът Румен Радев смята контранастъплението на украинските сили като най-голямата

...
Президентът Румен Радев смята контранастъплението на украинските сили като най-голямата
Коментари Харесай

Радев пред дипломати за войната: Най-голямата грешка беше контранастъплението на Украйна

Президентът Румен Радев счита контранастъплението на украинските сили като най-голямата стратегическа неточност във войната, защото тогава е изтърван моментът за договаряния.

“Най-голямата неточност бе контранастъплението. Спомняте си за възторжения интервал, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях уверен, че тъкмо преди него беше времето за сядане на масата за договаряния. Тогава Русия беше в слаба позиция, зашеметена от загубата на територии. Украйна беше в напредък “, сподели Радев по време на конференцията “Войни и мир: ще пристигна ли времето на дипломацията? “.

Събитието е проведено от Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация “Фридрих Еберт “.

Радев разяснява, че в този момент Русия усеща боен напредък и отхвърля прекратяването на огъня, а от ден на ден се усеща отмалялост от икономическите и обществени последици.

По думите му е имало неверни стратегически преценки и на двете страни.

Русия мъгляво и несъответстващо е формирала политическите си цели и е подценила волята на украинския народ да пази своята независимост. Другата страна обаче е подценила военния и стопански капацитет на Русия.

“Убеждаваха, че единствено няколко месеца наказания ще задушат съветската стопанска система. Същите медии в този момент оповестяват, че военнопромишленият комплекс на Русия е в напредък “, сподели Радев.

По думите му тези заключения са образувани не от него, а от позициите на водещи политици, висши военни, анализатори и медии от целия западен свят.

Дано не им лепнат на тях епитета “путинисти “, сподели Радев, който е един от малко европейски водачи, който си разреши да заема проруски позиции.

В понеделник той неколкократно дефинира Русия като агресор и разяснява, че мирът не би трябвало да е за сметка на оттегляне пред агресора.

По думите му в този момент спорът се уголемява и идва към нас.

“Агресията на Русия против Украйна отприщи разпада на световната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата огромна цел е възобновяване на мира и в Европа, и в Близкия Изток, само че постигането на тези цели изисква да имаме справедлив и неутрален взор преди всичко към войната в Украйна и бездънен, и справедлив разбор на факторите, които движат въоръжения спор “, уточни Радев.

" Мир, само че не оттегляне пред агресора "

“Имаме пред себе си доста комплицирана дипломатическа алтернатива. Ако тази война не бъде прекъсната с помирение за започване на договаряния, жертвите и разрушенията ще порастват и то с още по-голяма скорост. Но, в случай че Украйна и цивилизованият свят се помири с отнетите територии по принудителен метод, то значи, че одобряваме, че в наше време е допустимо със мощ да се вземат решение сходни въпроси. Това е огромна алтернатива, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически старания. Трябва да се откри такава разменна монета, която да подсигурява сигурността и на двете страни “.

По думите му “трябва да приемем, че в действителност е пристигнало времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, само че никога това не значи оттегляне пред агресора “.

“Най-големият тест и главен въпрос, с цел да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим какъв брой скъп е за нас човешкият живот. И през днешния ден в Украйна ще загинат стотици хора. Същия метод би трябвало да използван и за войната сред терористичната формация “Хамас “ и Израел. Преобладаващата част от страните към този момент поддържаха правото на Държавата Израел за самоотбрана, само че това право би трябвало да се упражнява посредством прецизно съблюдаване на интернационалното право и не би трябвало да води към пагубна филантропична рецесия “, сподели Радев.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР