Президентът Румен Радев смята, че със сигурност ще има предсрочни

...
Президентът Румен Радев смята, че със сигурност ще има предсрочни
Коментари Харесай

Радев за предсрочни избори: Не е въпросът дали, а кога. Бих подкрепил нов политически проект

Президентът Румен Радев счита, че сигурно ще има предварителни избори и това държавно управление няма да изкара до дъно мандата си.

``
реклама

" От началото на своя мандат последвам ясно кредо - законнност спареведливост, суверенитет. България затъва в институционална обърканост. Трябва да отвоюваме свободата на словото, да върнем чувството на жителите за сигурност и правдивост. Това стартира с безкомпромисно съблюдаване на закона. По отношението на предварителните избори въпросът не е " дали ", а " по кое време ". Но с цел да имат те смисъл, би трябвало да има реформирани изборни правила. Трябва да има машинно гласоподаване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Трябва да има и актуализация на изборните описи ", сподели Радев.

" Дали бих подкрепил нов политически план? Да, в случай че той отстоява тези полезности и работи за модернизацията на България. Виждате, че с годините пълномощията на президента поетапно се анулират. Ако и идващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък образува безпринципна огромна коалиция в името на властта, това ще бъде последното разпределяне на картите в актуалната политическа система. По отношение на съвета за развиване на България, който ще основа, той ще предложи хрумвания. То тези хрумвания би трябвало да бъдат подкрепени от хората, тъй като ние би трябвало да осъзнаем едно - че никой не може да ни реши проблемите без наше присъединяване. Колкото пъти сме разчитали на знамение и избавление, толкоз пъти сме оставали излъгани. Референдумът е мощно оръжие на директната народна власт и би трябвало да подхождаме доста деликатно към него. Преди всичко референдум не се провежда самоцелно. Трябва да има концепция, която да узрее. Да се основат такива услоовия, че референдумът да бъде сполучлив. А настоящето законодателство е огромна преграда към сполучливите референдуми ", безапелационен бе той.

" Обществото би трябвало да бъде защитено от корупцията и беззаконието. Борбата с корупцията е оставена да се води от жителите и медиите. Ако допуснем да бъдат прегазени последните честни публицисти и медии, които си разрешават към момента да подлагат на критика властта, ние сме изгубили борбата за правова страна ", изясни президентът.

Запитан дали вижда свои пропуски за двегодишното си ръководство, той отговори:  " Мога да кажа единствено, че желая да благодаря на българите за тяхното доверие и поддръжка и това ми дава сили да не преставам напред ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР