Президентът Румен Радев смята, че е дошло време да се

...
Президентът Румен Радев смята, че е дошло време да се
Коментари Харесай

Нашата цел е незабавното възстановяване на мира и в Европа, и в Близкия изток: Румен Радев

Президентът Румен Радев счита, че е пристигнало време да се търси спокойно решение за войната сред Русия и Украйна посредством дипломатически и политически средства, само че без да се отстъпва пред агресора. Държавният глава взе участие в конференция " Войни и мир: ще пристигна ли времето на дипломацията? ", проведена от Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация " Фридрих Еберт ".

" Истинската мощ и резултат на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите ", уточни президентът Румен Радев и добави, че светът се преформатира бързо - комплициран преход, в който войната се връща като средство за решение на несъгласия и то в Европа:

" Нашата цел е незабавното възобновяване на мира и в Европа, и в Близкия изток, и гарантирането на нашата мощ ".

Постигането на тази цел минава през справедлив разбор на войната на Русия в Украйна. Позовавайки се на позиции на западни политици и военни анализатори, Радев уточни, че и двете страни в спора са позволили стратегически неточности, като най-тежката е при контранастъплението на Украйна:

" Бях уверен, че тъкмо преди този момент контранастъпление е времето за сядане на масата за договаряния. Украйна беше в напредък и аз даже го споделих с президента Зеленски, който тъкмо първоначално беше тук, и споделих, че единственият метод е по-бързо да се седне на масата за договаряния и да се намерения за рационална формула за мир. Когато нямаш някакво значително софтуерно преимущество, едно нахлуване се трансформира в хазарт. Ние в този момент гледаме резултатите. Цената досега е към 100 000 жертви единствено от украинската страна, единствено за това контранастъпление ".

В момента е мъчно спорът да бъде решен по дипломатически път, тъй като Русия усеща боен напредък и отхвърля опциите за договаряния:

" И би трябвало да се откри такава разменна монета, която да подсигурява сигурността и на двете страни. Трябва да търсим отговора за основите на новата архитектура за сигурност - и европейска, и международна. Трябва да приемем, че в действителност е пристигнало времето за търсене на мир посредством дипломатически и политически средства. В никакъв случай това не значи оттегляне пред агресора ".

Източник: БНР

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР