Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии ...

Президентът започва консултации за новия състав на ЦИК


Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Четирима представители в изборния орган ще има парламентарната група на ГЕРБ - СДС, по трима - "Има такъв народ" и БСП, по двама - ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Във вторник Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията, припомни БНР.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия.

"Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации", каза Радев.

Източник: mediapool.bg