Президентът Румен Радев ще приключи утре (21 април) кръга от

...
Президентът Румен Радев ще приключи утре (21 април) кръга от
Коментари Харесай

Консултациите за правителство при президента приключват на 21 април

Президентът Румен Радев ще завърши на следващия ден (21 април) кръга от съвещания за сформиране на държавно управление с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание, оповестяват от прессекретариата на президента.

Днес президентът ще организира съвещания с първите две политически сили в 49-ия парламент.

В 15 часа на " Донкуков " 2 са поканени представители на ПГ на ГЕРБ-СДС, а в 17 часа - на ПГ на ПП-ДБ.

Утре президентът ще одобри поредно представители на парламентарните групи на Възраждане, Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “.

След края на кръга съвещания с парламентарните групи президентът Румен Радев би трябвало да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарно показана мощ в 49-ото Народно заседание - ГЕРБ-СДС.

Според Конституцията президентът организира съвещания с парламентарните групи, след което разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление, напомня Българска телеграфна агенция.

Ако в седемдневен период номинираният за министър председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на държавно управление, президентът, още веднъж в седемдневен период, разпорежда на парламентарна група по негов избор да уточни претендент за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател. Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, e записано в Конституцията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР