Президентът Румен Радев ще представлява България на извънредното заседание на

...
Президентът Румен Радев ще представлява България на извънредното заседание на
Коментари Харесай

Радев отива в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Президентът Румен Радев ще съставлява България на изключителното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, оповестиха от прессекретариата на президента.

Сред акцентите в срещата на върха ще бъдат войната на Русия против Украйна, икономическото положение на Европейския съюз (ЕС) с фокус върху показаните от Европейската комисия нови начинания за поощряване на конкурентоспособността на Съюза. Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на Европейски Съюз.

Европейският съвет ще разиска поддръжката за Украйна, защитата на външните граници и миграцията, ограниченията за преодоляване на инфлацията. На съвещанието се чака да участва украинският президент Володимир Зеленски. Миналата година Зеленски се включи шест пъти в срещите на Европейския съвет с видеоконферентна връзка.

Държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ще разискват подготвяните нови наказания против Русия поради нападението против Украйна. Ще бъдат наранени въпросите за заобикалянето на към този момент наложените наказания, за потребление на запорираното съветско имущество, оценено от Европейски Съюз на към 300 милиарда евро, за следвоенното възобновяване на украинската страна, за търсене на отговорност от отговорните за военните закононарушения. Досега Европейски Съюз е дал на Украйна помощ за към 67 милиарда евро по публични данни.

Очаква се Европейският съвет да разиска опциите за обезпечаване на финансиране от Европейски Съюз за защитата на външните граници в светлината на предлагането на Европейската комисия и данните за миграционните потоци. Заседанието ще стартира още в утринните часове и е допустимо да продължи и на следващия ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР