Президентът Румен Радев ще лобира за проруско назначение за главен

...
Президентът Румен Радев ще лобира за проруско назначение за главен
Коментари Харесай

Николай Ненчев: Президентът Радев ще лобира за проруски главен прокурор

Президентът Румен Радев ще лобира за проруско предопределение за основен прокурор. Това разяснява самостоятелният претендент за евродепутат и ръководител на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев във връзка срещите, които президентът организира с представители на правосъдната власт поради идния избор за нов основен прокурор.

" Нямам доверие на Радев да води съвещания за нов основен прокурор. Силно тревожно е човек, който лобира за режима на Путин, да води съвещания за новия основен прокурор. От всичките му досегашни дейности на слугинаж към Кремъл и към Българска социалистическа партия е явно, че ще лобира за прокурор, утвърден от Чайка ", разяснява Ненчев.

Държавният глава стартира серия съвещания, с цел да се разработят критерии за избор. Вчера той организира среща с основния прокурор Сотир Цацаров, който изрази терзание, че ранният старт на президентските съвещания може да бъде общопризнат като опит за въздействие върху решението, което Висш съдебен съвет би трябвало да вземе без значение. Държавният глава го е уверил изрично, че това са единствено съвещания, а не опит за интервенция в работата на самостоятелните правосъдни кадровици. 

Днес президентът продължава работата си със среща с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а на следващия ден - с ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Според Ненчев обаче в случай че Радев окаже въздействие върху изработването на критериите за избор, новият основен прокурор би бил " по-безскрупулен и по-тясно привързан с Русия и от Цацаров ".

" Като обект на политически преследвания от прокуратурата намирам лобизма на Радев в този развой за незаконно желание, което ще ускори още повече ролята на прокуратурата в осъществяването на заповеди от Кремъл за политически гонения и правосъдни преследвания против демократите ", добави той.

Мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари идната година, а процедурата за избора на негов правоприемник ще стартира през лятото. По закон нейният старт не може да е по-рано от 6 месеца преди датата, т.е. най-скоро процедурата може да стартира на 10 юли.

Кандидати за поста имат право да оферират министърът на правораздаването и не по-малко от трима членове на Висшия правосъден съвет. Концепциите би трябвало да бъдат качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет най-малко два месеца преди чуването и гласуването. Висш съдебен съвет взема решението с квалифицирано болшинство - " за " би трябвало да гласоподават 17 членове на Висш съдебен съвет от общо 25. 

След това президентът би трябвало да издаде Указ за назначението, като има право и да върне кандидатура. В този случай Висш съдебен съвет има право или да я прегласува, или да разгласи нова процедура за избор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР