Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона
Коментари Харесай

Президентът сезира КС заради ВЕИ върху земеделска земя

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за измененията в Закона за запазване на земеделските земи. Това заяви прессекретариатът на президента.

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници – част от законите по Плана за възобновяване и резистентност – народните представители вкараха и промени в Закона за запазване на земеделските земи, с които президентът не е склонен, показват от прессекретариата.

С премахването на съвсем всички ограничавания пред слагането на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя новите разпореждания основават риск от безотговорно преобразяване на аграрни площи във всевъзможен вид централи за произвеждане на сила. Допускането на строителство на уреди за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или сила от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), разрешава смяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България. 

Според президента това влиза в несъгласие с наредбата на член 21 от Конституцията на Република България, съгласно която земята е главно национално благосъстояние, а обработваемата земя се употребява единствено за аграрни потребности. Промяна на нейното предопределение се позволява само по изключение и при потвърдена потребност. Нито в претекстовете, нито в разискванията по законопроекта такава нужда не е обсъждана. Нещо повече, не са взети поради възраженията на Министерството на земеделието и храните, а огромна част от противоречивите текстове са импортирани сред първо и второ четене, показва прессекретариатът. 

Поради това, отчитайки първостепенната значимост на опазването на земеделските земи, президентът упражнява пълномощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на §78 от  Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници, се споделя в известието от президентската институция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР