Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови
Коментари Харесай

Румен Радев иска да се отложи клетвата на Атанасова и Белазелков

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд против избора на нови съдии и приканва да не се пристъпва към клетва преди самото изговаряне на съда по проблема.

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционният съд против избора на нови съдии и приканва да не се пристъпва към клетва сега. Радев желае избора да бъде разгласен за противоконституционен.

В претекстовете си президентът показва член 91б от Конституцията, признат преди един месец, който задължава Народното събрание да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. Според президента тези правила са били нарушени при номинациите и избора на тези конституционни съдии.

Формалните разисквания и процедури, които целят да легитимират предварителна сделка сред ръководещите политически сили, е доказателство за съзнателния опит на болшинството от народните представители да заобиколят и решенията на Конституционен съд за периода на мандата. Президентът напомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция.

Подобен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционния съд. От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен. Затова президентът Румен Радев приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и условия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР