Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив по

...
Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив по
Коментари Харесай

Президентът Радев оглави шествието в Пловдив на 24 май

Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив по случай 24 май. Той изнесе слово  на площада пред Хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя. Преди президента тирада изнесе и кметът Здравко Димитров, съобщи БНР.

„ Светите братя бяха приети за настойници на Европа.Това е още едно съображение, че нашето място измежду европейските нации не е инцидентно,  като имаме бъдеще, учредено на славно минало. Често приказваме за свободата на словото, само че все по-малко за силата и отговорността към него. Мъдростта идва с него, а единственият метод да оцелеем е то, в побъркания ни виртуален свят ”, сподели в словото си Здравко Димитров.

Президентът съобщи, че в случай че запитаме българите кой е най-обичайният и чакан празник, то единомислещо всички ще кажат, че това е  24 май и добави, че Пловдив е предопределен да бъде измежду първите. 

" Доказа го през Възраждането, в битката за църковна и политическа самостоятелност. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа  е изграждана с безрезервност, мъдрост и предвидливост. Нека тачим нашата история и обичаи. Нека през днешния ден се преклоним пред всички модерни будители, пред хората, които обогатяват нашата ценностна система и които носят в себе си достойната искра на знанието!  Това е Денят на чиста и светла наслада, Денят на българската писменост, който ни събира край храмовете на българския дух. Виждаме портрети на всички места на възрожденци, просветители, будители – рицари на знанието ”, посочи Държавният глава.

Снимка: Радио Пловдив/БНР

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР