Президентът Румен Радев се среща днес с руския му колега

...
Президентът Румен Радев се среща днес с руския му колега
Коментари Харесай

Президентът Радев се среща с руския държавен глава Владимир Путин


Президентът Румен Радев се среща през днешния ден с съветския му сътрудник Владимир Путин. До 8 юни българският държавен глава ще бъде на посещаване в Руската федерация за присъединяване в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Днес българският държавен глава ще организира среща със своя съветски сътрудник президента Владимир Путин. Това е втората среща сред двамата държавни глави след диалога им в Сочи през месец май 2018 година, на която беше възобновен разговорът на най-високо политическо равнище сред България и Русия след десетгодишно спиране. В делегацията с президента са вицепремиерът Марияна Николова и ръководителят на парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Двамата водачи ще беседват в Константиновския замък в Санкт Петербург.

България и Русия би трябвало да продължат съдействието си в енергетиката и военната сфера без значение от глобите против Москва и редом с превъоръжаването на българската войска. Това съобщи Румен Радев в изявление, обещано за съветската осведомителна организация ТАСС в навечерието на присъединяване му във форума в Санкт Петербург.

За да бъдат снети глобите против Русия, би трябвало и „ двете страни “ в спора в Източна Украйна да съблюдават Минските договорености. Това обаче не трябва да ни пречи да развиваме българо-руското съдействие, „ по този начин, както го развиват нашите западни сътрудници “, акцентира президентът.

Президентът удостоверява, че България възнамерява да получава съветски природен газ и по газопровода „ Турски поток “, само че повтаря позицията си, че „ най-надеждни и най-евтини “ биха били директните доставки през Черно море.

Румен Радев акцентира пред ТАСС, че реализирането на плана АЕЦ „ Белене “ е „ неизбежно “ поради вложените милиарди на българския поданик и нуждата на българската промишленост от надеждни енергоизточници.

Според президента „ взаимноизгодното “ съдействие с Русия е нужно на България за поддържане на бойната подготвеност на наличното въоръжение на българската войска, тъй като средствата, отделяни от държавното управление, са незадоволителни за цялостно превъоръжаване.

Радев се афишира за „ пълностоен разговор “ сред НАТО и Русия. Предстоящото присъединение на Република Северна Македония в Алианса „ не може да бъде опасност за никого “, а като цяло разширението на НАТО ще служи за „ въздържане на конфликтния капацитет “ в Западните Балкани.

По-късно денем Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общественост в Санкт Петербург.

На 7 юни българският държавен глава ще взе участие в президентския панел на Петербургския интернационален стопански конгрес, отдаден на осъществяването на задачите за стабилно развиване на Организацията на обединените народи до 2030 година.

В рамките на визитата си в Санкт Петербург президентът Румен Радев ще организира среща и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР