Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на Закона

...
Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на Закона
Коментари Харесай

Кметове бранят данък трошка, искат среща с президента

Президентът Румен Радев заяви, че е наложил несъгласие на Закона за корпоративното подоходно облагане. На 7 ноември Народното събрание одобри притежателите на остарели коли да заплащат по-висок налог. Според плановете на вносителите на измененията това ще усили налозите на по-старите коли с към 30%.

Заради наложеното от президента несъгласие на текстове от Сдружението на общините желаеха среща с президента, осведоми БНР.

Промените се поддържат от по-голямата част от членовете на сдружението, сподели кметът на Карлово Емил Кабаиванов:

" Промените в пакета данъчни закони са част от наши диалози с Министерството на финансите в последните три години. На последния директорски съвет на сдружението преди към месец в Троян Управителният съвет гласоподава и поддържа тези промени, тъй че мога да кажа – голямата част от сътрудниците ги поддържат. Ние сме кметове, почитаме институциите в страната и желаеме в една работна среща да разбираем на президента на републиката какви са нашите причини, с които поддържаме тези промени. "

Според Кабаиванов не може да се опълчва обществена политика на екология, когато става дума за налозите.

Община Пазарджик ще резервира минималните ставки при новото облагане на колите, стана ясно от изявление на кмета Тодор Попов.

Промените са по отношение на отчитането на екологичната категория на колите, при определянето на годишните налози от идната финансова година. Според кмета Попов повишаването на данъците на колите, които най-вече замърсяват въздуха, е заслужено.

Попов е безапелационен, че с повишаването на данъка на старите коли се спекулира ненужно:

" В чисто нарастване цифрата не е огромна. Може би най-голямата цифра ще бъде към 7-8 лв. на автомобил. Те цапат най-вече, само че пък на хората такива са им опциите. Досега плащаха минимум и отново ще заплащат минимум, в смисъл няма да заплащат повече, в сравнение с другите, които имат по-скъпи коли ".

Темата разяснява пред NOVA и кметът на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ. Според него " замърсяването в градовете става все по-опасно поради съществуването на многото коли ".

" Колите във всяко семейство се усилват, включително и старите. Така се усилва и замърсяването и отделянето на канцерогенни детайли в атмосферата ", сподели Тодоров.

Според него прекъсването на старите коли от придвижване би било последна мярка, която ще докара до митинги. Затова дейностите, които подхваща държавното управление все още са верни - да се действа поетапно.

Градоначалникът беше безапелационен, че този, който замърсява повече, би трябвало да заплаща повече.

" Проблемите в една дребна община не са същите като в една по-голяма, където има повече трафик. Затова се дава опция на общинските препоръки сами да решат какъв да бъде размерът на съответното покачване. Ние, кметовете, настояваме това да се вкара в този момент ", безапелационен беше Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР