Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и

...
Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и
Коментари Харесай

След среща при президента: Страната ни в голямата си част е готова да посрещне нова ковид вълна

Президентът Румен Радев организира работна среща, отдадена на положението и трендовете на развиване на пандемията от ковид в страната. Тема на диалозите са нужните здравни и социално-икономически ограничения за минимизиране на последствията от възможна нова вълна.

Президентът Румен Радев посочи, че днешната среща не е да се дефинира или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни институции и учебни заведения, а да се осведомят българите по какъв начин държавното управление ръководи рецесията и какви са ограниченията, които ще бъдат подхванати.

" Случаите на ковид се усилват всеки ден и експерти считат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка би трябвало да има ясно написани ограничения ", сподели президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме явен и обстоен проект, в това число и по какъв начин да се разгърне здравната система, с цел да минимализираме следствията от пандемията.

Радев повтори, че задачата не е да се затварят бизнеси и страната , само че какво би трябвало да се направи, с цел да останат в оптималната степен да действат бизнеси.

Радев прикани здравния министър за гаранции за спокойни и естествени условия на лекарите и медицинските експерти . Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също цялостна готовност на Министерство на здравеопазването, отдадено на възможна нова вълна.

Освен тази рецесия има и рецесия с пожарите, на вратата чука и мигрантска рецесия и политическа рецесия, сподели президентът.



КРИЗАТА С ПОЖАРИТЕ

Радев осведоми, че у нас пожарите са овладяни , само че пожарът в РСМ е на километри от границата ни . Призова да се отговори уместно за помощи за хората, потърпевши от пожарите.

Премиерът Стефан Янев осведоми, че е направено работно заседание за дейности за предварителна защита и битката с пожарите.

" За страдание картината не е по никакъв начин радостна и би трябвало да бъдем бдителни. Наистина пожарите сега са овладени, само че заплахата е налице ", сподели той.

България е изпратила екипи към РСМ, с цел да може пожарът да не премине нашата граница, увери той.

Янев прикани общинските управляващи на всички потърпевши места да задействат комисиите, които правят оценка вредите . Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкоз по-бързо може да се вземе решение и да се подкрепят потърпевшите.

Министърът на обществената политика Гълъб Донев съобщи, че 540 лева помощ за фамилиите на починалите в пожарите горски чиновници не е задоволителна, само че тя е според Кодекса за обществено обезпечаване. Може да бъде отпусната обаче наследствена пенсия. Промяна в нормативната уредба сега не се постанова, тъй като няма да бъдат обхванати всички случаи.

Министерски съвет разисква и разновидността да се отпусне целева помощ на фамилиите на починалите. Следващата седмица ще има решение а това, сподели Донев.



ЗДРАВНАТА КРИЗА

За здравната рецесия министър председателят Янев сподели, че разчитат на експертизата от Министерство на здравеопазването, както и на квалифицирания от тях проект, който би трябвало да е еластичен във връзка с рекомендациите и ограниченията, които се взимат. Служебният министър председател сподели, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, тъй като някои бизнеси може и да не отворят по-късно.

За имунизацията Янев съобщи, че по информация новият вид Делта минава по-леко при имунизирани.

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров повтори думите на президента, че по мнението на множеството специалисти страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, броят на дейните случаи е доста по-малък, в съпоставяне със прилежащите страни. Но наклонността обрисува, че до 7-10 дни ще навлезем в така наречен оранжева зона или второ равнище на заплаха - над 100 случая на 100 000 души.

Кацаров съобщи, че Министерство на здравеопазването има създаден проект за разновидностите за разпространяване на вируса, в това число и за най-тежката обстановка. Планирани са всички нужни ограничения, в това число и за работата на здравната система - болнична помощ, незабавна помощ, медикаменти. Има и създаден към този момент протокол за държание.

Всяка една от областите има нужната степен на подготвеност за посрещане на пациенти с Ковид , има нужната осигуреност на медикаменти за лекуване на пациенти с Ковид, направени са стъпки за обезпечаване на запаси - спомагателни количества от медикаменти. Страната ни в огромната си част е подготвена да посрещне идната вълна от Ковид, сподели здравният министър.

Това, което не може да се промени, е ниското равнище на имунизация, резултат от пагубно стартиралата имунизация с липса на ваксини и спорни послания, което сътвори отношение срещу имунизациите, добави той.

Кацаров цитира позитивна статистика - до този миг близо 70% от лекарите са с сложени ваксини, а броят на имунизирани хора над 60-годишна възраст е огромен .

Близо 1 млн. души са получили по една доза от имунизациите.

Кацаров сподели, че се нуждаят незабавно от актуализация на бюджета, защото всички запаси по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани изцяло.

Променена е методиката за възнаграждение, само че в случай че Народно събрание не одобри незабавна актуализация, няма да има никакви запаси да се посрещнат възходящите потребности от финансиране по време на епидемията, включително на медикаменти. Нужна е актуализация и на бюджета на НЗОК, която играе огромна роля при нова вълна, добави още служебният здравен министър.

Кацаров съобщи, че главната отговорност за това какъв брой добре ще се оправим с рецесията е на всеки нас.

На въпрос на президента здравният министър съобщи, че е нужна финансова поддръжка във връзка с спомагателните заплащания, свързани с коронавирус. Тази поддръжка не може да бъде отлагана и той се надява Народно събрание в оптимално бързи периоди да реши този проблем.

Системата разполага с задоволително проби, защитни дрехи, препарати за стерилизация , увери здравният министър.



СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

Необходимите социално-икономически ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати в помощ на бизнеса и заетостта са подготвени, осведоми общественият министър.

Продължава мярката 60 на 40, само че при изменен дизайн. Тя ще продължи да се извършва до края на годината. Осигурени са средства за нейното осъществяване до края на юли.

Министър Гълъб Донев моли Народно събрание да прегледат актуализацията на бюджета , с цел да може да продължи тази поддръжка. Ако актуализацията не се случи бързо, би трябвало да се търсят запаси в бюджета и за 50-те лв. добавка месечно за пенсионерите.

Донев осведоми, че записаните безработни до началото на август са 165 557 души, което е 5.04%. Това е най-ниската безработица досега, посочи той. Проблемът е дефицитът на квалифицирана работна ръка.

Министерството е в подготвеност да започва антикризисни ограничения при възможна нова вълна. Осигуряването на средства са посредством стратегии за опазване на работните места, посредством потребление на неизразходван запас по Оперативна програма " Човешки запаси ". Донев цитира и ограничения за поддръжка на хотелиерството и туризма. Мярката " Запази ме + " в изменен тип също има подготвеност да бъде стартирана. Предлагат се ограничения и в региона на обществените услуги - патронажна рецесия.

СИТУАЦИЯТА В ТУРИЗМА

Към днешна дата имаме относително обикновено протичащ сезон, сподели служебният министър на туризма Стела Балтова.

Тя осведоми, че за бранша всяка здравна мярка би трябвало да бъде обвързвана с мярка за икономическо подкрепяне. Информира, че се прави надзор за съблюдаване на разпоредбите в местата за настаняване . Постигнато е основаването на така наречен здравен протокол , който показва при разнообразни положения на епидемиологичната конюнктура в страната какви ограничения би трябвало да бъдат взети от местата за настаняване и заведенията за хранене.

Според протокола са обособени две места за настаняване за контактни лица , които би трябвало да бъдат карантинирани. Едното място е на Северното Черноморие, другото на Южното Черноморие.

Предложена е система за поощряване на имунизирането посредством ваучери и разплащателни карти, осведоми още Балтова. Етикет " 100% имунизиран личен състав " към този момент има един от огромните курортни комплекси, а в понеделник подобен етикет ще се постави и на огромни туроператорски компании в страната.

Освен мярката 60/40 и 50/50, се извършва и мярката за субсидиране на чартърните полети с 35 евро на седалка . В развой на осъществяване е и втора фаза за туроператорите, които не са съумели да възстановят вземанията от своите клиенти. Подпомагат се и екскурзоводите . Продължава мярката за безвъзмездна отмора на учениците , което подкрепя всички елементи на туристическия бизнес. " Програмата върви чудесно ", сподели Балтова.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО

Усилията на Министерството на образованието са ориентирани към 3 групи действия, свързани със старта на новата образователна година , осведоми служебният министър на образованието Николай Денков.

Първата група е тенденция за дейности в епидемиологични условия . Първият вид на проекта е подготвен и след разискване, в края на август, ще бъде редуциран до знанието на шефовете и учителите.

Втората група действия е обвързвана с подготовката за вероятно прекосяване към отдалечено образование. Анализът демонстрира, че има деца, които се затрудняват доста при отдалечено образование . Част от казуса е обвързван с неналичието на електронни устройства. Липсват към 43 000 устройства по учебните заведения - нужните средства са обезпечени. Липсва и достъп до интернет до доста места, което по скоро е въпрос на организация.

" За нас е основно оптимално образованието да бъде в присъствена среда, което е доста по-качествено. Заради това третата група действия е обвързвана с увеличение на каузи на имунизираните в нашата система ", сподели Денков.

Той осведоми, че към 40% от шефовете и 30% от учителите са имунизирани до юли . Това не е задоволително и с цел да не се слага системата в риск, е почнала акция, която се стреми да съобщи най-важната здравна информация за изгодата от имунизациите. Договорено е със обществените сътрудници да се дава до два дни отпуска след имунизиране.

ПРИХОДИ

Икономиката се възвръща бързо и бизнесите работят, осведоми от своя страна министърът на финансите Асен Василев. Чрез преструктуриране на разходни пера в бюджета ограниченията за бизнеса са продължени до края на август те да продължат.

Той се похвали, че са събрани 1.1 милиарда доходи от в допълнение платени налози и осигуровки.

С тези спомагателни доходи може да се финансират всички здравни ограничения, покрепа за бизнеса, авиацията, финансиране на всички стратегии и актуализация на пенсиите от 1 октомври, пари за провеждането на нови избори. Предвижда се да бъде възобновен фонда за бедствия и повреди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР