Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и

...
Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Среща при президента: Страната ни в голямата си част е готова да посрещне нова ковид вълна

Президентът Румен Радев организира работна среща, отдадена на положението и трендовете на развиване на пандемията от ковид в страната. Тема на диалозите са нужните здравни и социално-икономически ограничения за минимизиране на последствията от възможна нова вълна.

Президентът Румен Радев посочи, че днешната среща не е да се дефинира или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни институции и учебни заведения, а да се осведомят българите по какъв начин държавното управление ръководи рецесията и какви са ограниченията, които ще бъдат подхванати.

Гледайте онлайн началото на срещата тук или на във Facebook:



С отчети в срещата вземат участие служебният министър-председател Стефан Янев, служебният заместител министър-председател по икономическите и обществените политики и министър на обществената политика Гълъб Донев, служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и служебният министър на финансите Асен Василев.

" Случаите на ковид се усилват всеки ден и експерти считат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка би трябвало да има ясно написани ограничения ", сподели президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме явен и обстоен проект, в това число и по какъв начин да се разгърне здравната система, с цел да минимализираме следствията от пандемията.

Радев повтори, че задачата не е да се затварят бизнеси и страната, само че какво би трябвало да се направи, с цел да останат в оптималната степен да действат бизнеси.

Радев прикани здравният министър за гаранции за спокойни и естествени условия на лекарите и медицинските експерти. Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също цялостна готовност на Министерство на здравеопазването, отдадено на възможна нова вълна.

Освен тази рецесия има и рецесия с пожарите, на вратата чука и мигрантска рецесия и политическа рецесия.

Радев осведоми, че пожарът в РСМ е на километри от границата ни.

Призова да се отговори уместно за помощи за хората, потърпевши от пожарите.

Премиерът Стефан Янев осведоми, че е направено работно заседание за дейности за предварителна защита и битката с пожарите.

" За страдание картината не е по никакъв начин радостна и би трябвало да бъдем бдителни. Наистина пожарите сега са овладени, само че заплахата е налице ", сподели той.

България е изпратила екипи към РСМ, с цел да може пожарът да не премине нашата граница.

Янев прикани общинските управляващи на всички потърпевши места да задействат комисиите, които правят оценка вредите. Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкоз по-бързо може да се вземе решение и да се подкрепят потърпевшите.

За здравната рецесия Янев сподели, че разчитат на експертизата от Министерство на здравеопазването, както и на квалифицирания от тях проект, който би трябвало да е еластичен във връзка с рекомендациите и ограниченията, които се взимат. Премиерът сподели, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, тъй като някои бизнеси може и да не отворят по-късно.

За имунизацията Янев съобщи, че по информация новия вид Делта минава по-леко при имунизирани.

Министърът на обществената политика Гълъб Донев съобщи, че 540 лева помощ за фамилиите на починалите в пожарите горски чиновници не е задоволителна, само че тя е според Кодекса за обществено обезпечаване. Може да бъде отпусната обаче наследствена пенсия. Промяна в нормативната уредба сега не се постанова, тъй като няма да бъдат обхванати всички случаи.

Министерски съвет разисква и разновидността да се отпусне целева помощ на фамилиите на починалите. Следващата седмица ще има решение а това, сподели Донев.

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров съобщи, че по мнението на множеството специалисти страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, броят на дейните случаи е доста по-малък, в съпоставяне със прилежащите страни. Но наклонността обрисува, че до 7-10 дни ще навлезем в така наречен оранжева зона или второ равнище на заплаха - над 100 случая на 100 000.

Кацаров съобщи, че Министерство на здравеопазването има създаден проект за разновидностите за разпространяване на вируса, в това число и за най-тежката обстановка. Планирани са всички нужни ограничения, в това число и за работата на здравната система - болнична помощ, незабавна помощ, осигуреност на медикаменти. Има и протокол за държание.

Всяка една от областите има нужната степен на подготвеност за посрещане на пациенти с Ковид, има нужната осигуреност на медикаменти за лекуване на пациенти с Ковид, направени са стъпки за обезпечаване на запаси - спомагателни количества от медикаменти. Страната ни в огромната си част е подготвена да посрещне идната вълна от Ковид, сподели здравният министър.

Това, което не може да се промени е ниското равнище на имунизация, резултат от пагубно стартиралата имунизация с липса на ваксини и спорни послания, което е основало отношение срещу имунизациите, добави той.

Кацаров цитира позитивна статистика - до този миг близо 70% от лекарите са с сложени ваксини, а броят на имунизирани хора над 60-годишна възраст е огромен.

Близо 1 млн. души са получили по една доза от имунизациите.

Кацаров сподели, че се нуждаят незабавно от актуализация на бюджета, защото всички запаси по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани изцяло. Променена е методиката за възнаграждение, само че в случай че Народно събрание не одобри незабавна актуализация, няма да има никакви запаси да се посрещнат възходящите потребности от финансиране по време на епидемията, включително на медикаменти. Нужна е актуализация на бюджета на НЗОК, която играе огромна роля при нова вълна, добави служебният здравен министър.

Кацаров съобщи, че главната отговорност за това какъв брой добре ще се оправим с рецесията е на всеки нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР