Президентът Румен Радев проведе консултации за излъчване на правителство в

...
Президентът Румен Радев проведе консултации за излъчване на правителство в
Коментари Харесай

Втори ден на консултации за кабинет: Възраждане, ДПС, БСП и ИТН разговаряха с президента

Президентът Румен Радев организира съвещания за лъчение на държавно управление в границите на 49-о Народно заседание с " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". Държавният глава открои като значима задача пред новия парламент с изключение на да излъчи постоянно държавно управление, само че и да одобри бюджет за тази година. Той прикани депутатите да одобряват също законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност и приемането ни в Шенген и еврозоната.

Държавният глава означи, че с повишаване на парламентарната тежест на " Възраждане " пораства и отговорността им, тъй като има да се наваксва доста от несвършеното от предходните парламенти.

" Необходимо е всяка една политическа мощ да даде собствен принос за решение на проблемите в страната. Извън въпроса за властта в 49 Народно събрание ние чакаме този парламент най-малкото да одобри бюджет, с цел да се подсигурява финансовата непоклатимост на страната. Знаете към този момент, че първите две политически сили излязоха със законодателна стратегия, която фиксира избрани цели в законодателната активност, по тази причина и моят въпрос към вас е по какъв начин виждате вие като времева рамка работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите? ", попита Радев.

Президентът посочи, че до края на април може да имаме резултат за предоговаряне на изискванията за въглищните централи.

Важен акцент за " Възраждане " е да се задвижи въпроса с осъществяване на референдум в поддръжка на българския лев.



" Преди да приказваме за сформиране на държавно управление би трябвало да приказваме за целите на България от позиция на българския народен интерес. За нас преди всички е нужно запазването на българската финансова самостоятелност, на българската валута. За нас е значимо България да бъде оптимално дистанцирана от спора в Украйна, за нас е значимо да стартираме предоговаряне на връзките с нашите европейски сътрудници, с цел да не допуснем неравнопоставени връзки, както видяхме, че бяхме принудени да поносим такива поради вноса от Украйна ", сподели Костадин Костадинов.



Той съобщи, че са подготвени да ръководят.

" За третия мандат от кого ще потърсите поддръжка Ние търсим поддръжка само и единствено от българския народ. Дали чакам да получа третия мандат? Ние го желаеме, дали ще го получим зависи единствено от президента. Готови ли сте с министри? Да, още в предходния състав на Народно събрание бяхме подготвени със състав. Вижте всяка политическа мощ би трябвало да е подготвена със състав на кабинет ", сподели Костадинов.

Президентът акцентира, че първият транш от 2,7 милиарда лв. по ПВУ е употребен за обществени заплащания и страната би трябвало да го възвърне и употребява по предопределение.

" Служебното държавно управление, от което се очакваше да направи единствено избори съумя да внесе и да контракти Плана за възобновяване и предходната година ние получихме първият транш от 2,7 млд. лв., които обаче отидоха за обществени заплащания и в този момент задачата става още по-тежка, тъй като те би трябвало да се извадят и да се вкарат отначало в вложения за рационализация на страната, където им е местото. Служебното държавно управление съумя предходната година да контракти всички 10 оперативни стратегии, тъй че парите са обезпечени ", сподели Радев.



В началото на срещата с Движение за права и свободи Румен Радев напомни, че на предходните съвещания в 48 Народно събрание Карадайъ се е оказал прав, като е показал, че в процентно съответствие партиите в новия парламент ще реализиран същия резултат. Мустафа Карадайъ акцентира нуждата от разговор сред политическите сили.

" В момента се оформя едно болшинство в Народно събрание от първите две политически сили. В диалога ни направихме оценка на метода и метода на оформянето. Ние казахме, че към този момент ние не сме част от това болшинство поради подхода- неналичието на разговор. Този метод нас ни слага в естественото ни място, откакто не сме част от него, към този момент да бъдем съпротива на това болшинство ", сподели Карадайъ.





Според Мустафа Карадайъ първите две политически сили още веднъж тикат страната към предварителни избори и си трансферират отговорността кой ще е отговорен за това.

" Да надскочим персоналното и партийното си его в името на публичните ползи, решаването на проблемите на хората. Какво значи това? Че с разсъдък и отговорност посредством разговор да оформим едно болшинство в Народно събрание, чийто дневен ред да бъде дневният ред на обществото, на хората и да излъчим един постоянен кабинет, чийно дневен ред да бъде дневният ред на обществото ", сподели Карадайъ.



За Българска социалистическа партия най-важната задача в този момент е приемането на закона за държавния бюджет. Според Корнелия Нинова не е наложително бюджетният недостиг да бъде стеснен до 3 % и уточни, че в огромни европейски страни това предписание не се съблюдава.

" Бюджет преди всичко, който да отразява всички тези цели, които без бюджет няма по какъв начин да се случат. Всичко останало е преливане от пусто в празно, мятане на прахуляк в очите на хората и проява на активност, която няма да докара до резултат. Нямаме право повече на това. Политическата неустойчивост води до задълбочаване на икономическата рецесия, на обществените проблеми, на инфлация и така нататък ", сподели Нинова.



Нинова още веднъж насочи рецензия към президента Радев, за това, че служебното държавно управление не внесе бюджет в предходния парламент.



" Ако бюджетът беше импортиран и всички тези 10 милиарда, това бяха искания внасяни публично за спомагателни разноски калкулирано над 10 млрд, в случай че това беше се случило сега дефицитът щеше да бъде доста по-висок, действителния недостиг, в сравнение с всички тези страни, които вие изброихте сега като оптималният беше 7,5 %. ", сподели Радев.

Според Нинова отговорност на първите две политически обединения е да излъчат постоянно държавно управление.

" Не бихме подкрепили държавно управление на ГЕРБ. С " Продължаваме промяната ", в случай че ни се предложи на нас да участваме в някакво държавно управление ще си създадем вътрешно- партийното допитване както знаете и каквото каже партията ", сподели Корнелия Нинова.



Има Такъв Народ оповестиха, че ще са съпротива на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Каква е вашата степен на принадлежност към идейното обединяване ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, ПП-ДБ и вие по какъв начин се вписвате в това размито голям брой и несъмнено това е значимият въпрос за напъните за сформиране на държавно управление. Защото знаем, че България има потребност от работещ парламент, от постоянно стабилно държавно управление с ясни цели, дълготрайни цели и задължения и отговорност към тяхното реализиране ", сподели Радев.



" Отговорно е да има кабинет. Защото най-малко ще може да се опита да се оправи с проблемите, които са пред страната. Що се отнася до това новосфирмиращо се болшинство ГЕРБ- СДС-ПП- Демократична България ние сме съпротива на тази настройка. Ние ще бъдем съпротива, в случай че те продължат да се съберат дружно, което е тяхно право, несъмнено ", сподели Тошко Йорданов.



Според Има Такъв Народ, в случай че няма постоянно държавно управление, не би трябвало да се приема бюджета на страната.



След като през днешния ден завършиха консултациите в идващите дни президентът Румен Радев би трябвало да разгласи по кое време ще връчи на ГЕРБ-СДС първия изследователски мандат за лъчение на държавно управление.

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР