Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на

...
Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на
Коментари Харесай

Румен Радев призова Шарл Мишел за зелени коридори за туристите от европейските страни

Президентът Румен Радев организира през днешния ден видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Сред акцентите на диалога бяха тематики от дневния ред на Европейския съюз, както и идното изключително съвещание на Европейския съвет на 24 и 25 май, на което страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, оповестиха от прессекретариата на президента.

Във видеоконферентния диалог са взели участие министър-председателят на Финландия Сана Марин, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Малта Робърт Абела.

Въпросът за улеснение на свободното напредване на хора в границите на Европейски Съюз, макар епидемиологичната конюнктура чрез така наречен дигитален зелен документ е бил подложен по време на диалога. Президентът Радев е призовал за основаване на " зелени коридори " за туристите от европейските страни, което мощно би облекчило туризма, който е измежду най-силно засегнатите от рецесията стопански браншове. Държавният глава е изразил и готовността на страната ни да подари ваксини за своите съседи от Западните Балкани и открои нуждата от общи правила, правила и процедури, по които да се реализират сходни дарения.

Румен Радев е отбелязал също по този начин, че политиките в региона на климата следва да са устойчиви във времето и да укрепват енергийната самостоятелност на обособените страни-членки и на Европейски Съюз като цяло. Президентът е откроил напъните на страната ни преходът към въглеродно неутрална стопанска система да регистрира обществените аспекти и да не докара до загуба на конкурентоспособност за българската стопанска система. " Като мислим за конкурентоспособността на Европейски Съюз, не би трябвало да забравяме, че тя се състои от конкурентоспособността на всяка страна членка на Съюза ", е подчертал още президентът.

Във видеоконферентния диалог Румен Радев е призовал и за гарантиране на равни права за всички жители на Европейския съюз и е припомнил, че жителите на България, както и на други страни членки, заплащат по-високи такси за визи в Обединеното кралство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР