Президентът Румен Радев призова за международно разследване на съмненията за

...
Президентът Румен Радев призова за международно разследване на съмненията за
Коментари Харесай

Радев иска международно разследване за употреба на химическо оръжие в Мариупол

Президентът Румен Радев прикани за интернационално следствие на подозренията за възможна приложимост на химическо оръжие в Мариупол по време на визитата си в Португалия.

На журналистически въпрос за подозрения за възможна приложимост на химическо оръжие в Мариупол, Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция, напомни, че това е военно закононарушение. " Нашият апел е допустимо най-скоро да се провежда без значение интернационално следствие. Ние би трябвало да разберем истината и всички виновни за тези безчовечен действия би трябвало да бъдат осъдени допустимо най-скоро. Ако не го създадем, тази война ще продължава. Колкото повече почтени цивилни жертви има, толкоз по-трудно ще се откри мирът ", сподели Румен Радев.

Българският президент дефинира като внимателен въпроса за това дали НАТО би трябвало да се намеси във военния спор. " Вече имаме ясни изказвания на генералния секретар на алианса, на президента Байдън и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие големия риск от Трета международна война. Голямата паника е тази война да не прерасне в нуклеарен спор ", означи още президентът.

Радев благодари на португалския си сътрудник Марселу Ребелу де Соуза за готовността на Португалия да взе участие в укрепването на Източния фланг на НАТО с боен контингент. Темата е била обсъждана на двустранната среща сред двамата държавни глави в Порто, която е част от двудневното държавно посещаване на Румен Радев в Португалия.

" Това е извънредно значимо, с цел да демонстрираме нашата увереност и нашето единение в отстояването на свободата, демокрацията и нашите полезности ", означи Румен Радев след срещата сред двамата.

Радев прикани допустимо най-бързо да бъде извършен дебатът за бъдещата архитектура на сигурност в Европа. Той изрази угриженост и от вторичните последствия от военните дейности, давайки образец с възможна продоволствена рецесия, защото Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърнени храни.

Румен Радев изрази признателност към Марселу Ребелу де Соуза и за поддръжката на страната му за присъединението на България към Организацията за икономическо развиване и съдействие и към Шенгенското пространство, както и за съдействието им в региона на стопанската система, образованието, науката и културата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР