Президентът Румен Радев призова Централната избирателна комисия да работи за

...
Президентът Румен Радев призова Централната избирателна комисия да работи за
Коментари Харесай

Радев призова ЦИК да работи за по-малко недействителни бюлетини на евроизборите

Президентът Румен Радев прикани Централната изборна комисия да работи за понижаване броя на недействителните бюлетини. Честните и транспарантни избори са залог за демократичните процеси в страната, а с цел да има такива, би трябвало безупречна организация, понижаване броя на недействителните бюлетини, отбрана на машинния избор и на персоналните данни, гарантиране на изборните права на българите зад граница, както и надзор на всички равнища и стадии при организацията и провеждането на изборите, изключително при броенето на бюлетините, съобщи Радев в петък на среща с членовете на ЦИК.

Недействителните гласове

Държавният глава счита, че високия брой на недействителните бюлетини освен основават подозрения в прозрачността на изборния развой, само че действително подменят вота на българския гласоподавател и би трябвало да се търси решение на казуса.

" Мерките ги обсъдихме. Това са най-много подборът, подготовката на образованието на членовете на секционните изборни комисии. Една добра разяснителна акция и изключително машинното гласоподаване, където вотът няма по какъв начин да бъде сменен и трансфорат съзнателно по-късно в нереален. Затова аз чакам с организацията, която основава ЦИК, да си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини, изключително такива създавани в някои секционно изборни комисии ", сподели Радев пред ЦИК.

Това не е първият път, когато той повдига този въпрос. Още през декември президентът провежда полемика за прозрачността и доверието в изборния развой, само че на нея не участва нито един представител на ръководещата коалиция сред ГЕРБ - " Обединени патриоти " (ВМРО, НФСБ и " Атака " ).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР