Президентът Румен Радев призова отговорните институции за категорични и ефективни

...
Президентът Румен Радев призова отговорните институции за категорични и ефективни
Коментари Харесай

Президентът зове за ефективни действия срещу купения вот

Президентът Румен Радев прикани виновните институции за безапелационни и ефикасни дейности за ограничение на купения и следения избор в изборите на 27 октомври, тъй че в 51-вото Народно заседание да няма депутати, които са получили място в Народното събрание вследствие на търговия с избор.

По време на среща в президентството за подготовката и честността на идните избори, президентът разяснява още, че с изключение на от фактическите купувачи на гласове, отговорност би трябвало да бъде потърсена и от партиите, които се възползват от техните услуги.

Институциите, които са виновни за подготовката на изборите на 27 октомври се събраха на среща в президентството в сряда.

“Появиха се присъщи имена и прякори, злополучно известни от недалечното ни минало. Аз и обществото чакаме тази битка с купения и следен избор да не се свежда единствено до дилърите на гласове, а да се обърне внимание и по-нагоре - на тези, които се употребяват от техните услуги и които надлежно раздават парите. И най-много ние би трябвало да създадем по този начин, че освен в идващия, а в нито един български парламент да не влизат представители на купения и следен избор ”, съобщи президентът Радев.

Снимка: Президентът Радев настя за решителни ограничения против купувачите на гласове на високо равнище / Българска телеграфна агенция

 Президентът зове за ефикасни дейности против купения избор

В отговор вътрешният министър Атанас Илков разяснява, че в Министерство на вътрешните работи са осведомени с огромна част от лицата, за които са получени сигнали, че са купувачи на гласове.

“За по-голямата част от лицата ние имаме към този момент подхванати дейности за тяхното застраховане, тъй че не сме чакали някой през обществените мрежи да ни подаде индикация ”, сподели министър Илков.

Той явно визираше поста на претендента за народен представител Ивайло Мирчев, който разгласява лист с прякори на лица, за които се твърди, че въртят търговия с гласове. Илков обаче акцентира, че сходни изявления са затруднили работата на Министерство на вътрешните работи, тъй като са имали “сигнален резултат ” по отношение на лицата, по които полицията е работила.

Снимка: Вътрешният министър Атанас Илков заяви, че Министерство на вътрешните работи работи от дълго време по противопоставяне на купения избор / Българска телеграфна агенция

 Президентът зове за ефикасни дейности против купения избор

Във връзка със описите с купувачи на гласове изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов съобщи:

“Не е задоволително някой единствено да има прякор, с цел да бъде наклеветен в осъществяването на закононарушение. Ние ще работим по тези жители, по тези хора, които са изложени в листата, само че не можем да изкараме никого отговорен преди да са събрали съответни доказателства против него ”.

Според Сарафов не трябва да се преекспонира описът, тъй като в днешно време всяко нещо се употребява в границите на политическата предизборна акция и това може да е предизборно оръжие за елиминиране на съперници.

Снимка: Борислав Сарафов напомни, че стартирането на описи с прякори може да е " оръжие " в предизборната акция и акцентира, че са нужни доказателства / Българска телеграфна агенция

 Президентът зове за ефикасни дейности против купения избор

Според президента главният приоритет на служебния кабинет би трябвало да бъде гарантирането на почтени избори и оптималното ограничение на купения и следения избор, тъй като точно те отблъскват гласоподавателите.

 Президентът зове за ефикасни дейности против купения избор

 Президентът зове за ефикасни дейности против купения избор

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР