Президентът Румен Радев прие днес на Дондуков 2 министъра на

...
Президентът Румен Радев прие днес на Дондуков 2 министъра на
Коментари Харесай

Радев поиска повече прозрачност при деклариране на доходите на магистратите

Президентът Румен Радев одобри през днешния ден на " Дондуков " 2 министъра на правораздаването Данаил Кирилов и основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова.
Разговорите бяха част от поредицата срещи, които президентът инициира с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор, оповестиха от прессекратариата на президента.
По време на срещата с правосъдния министър президентът е подчертал върху професионалната подготвеност и изявената самостоятелност като критерии за избора на новия основен прокурор. Държавният глава е подчертал и нуждата от публичен спор като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.
Сред тематиките на диалога са били също по този начин ходът на правосъдната промяна, независимостта на правосъдната власт, пълномощията и отговорността на " тримата огромни ", както и използването на Механизма за съдействие и оценка.
Инспекторатът към Висш съдебен съвет да бъде ефикасен поръчител, че магистратите, кандидатстващи за поста основен прокурор, дават отговор на нужните за това критерии, е призовал през днешния ден президентът Румен Радев на среща с основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова. Държавният глава е показал, че отклонения от законовите наставления във връзка с независимостта на претендентите, техния морал, професионализъм, декларирани приходи и имущество, след това могат да компрометират активността на прокуратурата.
Според президента е нужна по-голяма бистрота при обявление на приходите и имуществото на магистратите, с цел да няма разлики с режима за обявление от лицата, заемащи други висши обществени длъжности.
Теодора Точкова е била безапелационна, че Инспекторатът към Висшия правосъден съвет ще извърши своите пълномощия, според закона, при избора на новия основен прокурор. На срещата са били разменени отзиви за активността на правосъдната система и за промяната в българското правораздаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР