Президентът Румен Радев потъпка българската Конституция - това обяви от

...
Президентът Румен Радев потъпка българската Конституция - това обяви от
Коментари Харесай

Цветанов: Президентът да се извини, потъпка Конституцията

Президентът Румен Радев потъпка българската Конституция - това разгласи от парламентарната естрада зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Реакцията му е във връзка това, че през вчерашния ден на празника за 140 години от Освобождението на Свищов от турско иго не е бил позволен на срещата на президента с кмета на града Генчо Генчев.

За да потвърди изказванията си, Цветанов цитира Конституцията: " В член 4, в Конституцията е записано, че президентът е държавен глава и въплъщава единството на нацията. Със своето деяние през вчерашния ден той не извърши уговорките си ", безапелационен бе Цветанов.

По думите му този факт е доста обезпокоителен, а президентът потъпква българската Конституция.

После Цветанов изясни какво е станала на празника на Свищов през вчерашния ден. " Бяхме с регионалния шеф на Велико Търново, заместник-областния шеф и народни представители от Великотърновска област. Президентът Румен Радев, който е и главнокомандващ, беше на среща с кмета. А ние бяхме лишени от опцията да присъстваме на тази през среща ", изясни зам.-председателят на ГЕРБ и добави: " Радев сподели, че ще е президент на всички без принадлежност и етнос ".

От думите на Цветанов стана ясно още, че на срещата с президента е участвал Иво Христов, който е шеф на кабинета на Радев. " Ако приемем, че президентът има формален диалог с кмета на общината, може да приемем за обикновено да не бъдат позволени депутати, само че на срещата участва Иво Христов, а той не има достъп до класифицирана информация ", изясни Цветанов.

Той напомни и мнението на Българска социалистическа партия за президента Росен Плевнелиев, че разделял нацията. " Във вчерашния ден трябваше всички да сме дружно и в такива празнични дни би трябвало да сме обединени, а не разединени ", сподели Цветанов. 

" Това не е фамилно частно празненство, а празник на цялата общност на България ", безапелационен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов посочи, че на срещата не е била позволена и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати на Българска социалистическа партия. 

Той сподели, че откакто не е бил позволен на тази среща, се е обадил в президентството, с цел да потърси отговор каква е повода, само че по този начин или другояче не бил позволен до диалог с президента с Румен Радев, а началника на кабинета му Иво Христов му е обяснил, че решението да не бъде позволен на срещата Цветанов е решение на президентската институция и не предстои на коментар.

След това Цветанов прикани президента да прочете Конституцията и изключително член 1, в който ясно написа, че България е парламентарна страна.Той акцентира, че нацията не би трябвало да се разединява и попита риторично с какво президентът Радев буи могъл да реши казуса на една община.

В края на изказването си Цветан Цветанов добави, че се надява, че Радев ще откри мотив да се извини и се надява, че ще го направи с достолепие.

От трибуната Крум Зарков от Българска социалистическа партия се обърна към ръководителя на Народното събрание, с цел да му каже, че няма право да се вършат заявления, които не са в дневния ред на Народното събрание.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също не пропусна да разяснява със удовлетворение проблема, обръщайки се непосредствено към ГЕРБ. " Поставяте въпроса за единство, за цели като председателство на Съвета на Европейски Съюз и правила на демокрацията като парламентарна република. Докато говорихте такива красиви думи, обявихте война на президентската институция, говорихте за напън, за корупция, наричахте ни убийци, майките на децата с увреждания ви чакат, чака ви митинг на служителите на реда, за каква сигурност, успокоение и единство говорите ", сподели Нинова. След това се обърна и персонално към Цветанов и му сподели: " Г-н Цветанов, почитаме дейностите на президента и го поддържаме от първото му деяние, до ден-днешен и през вчерашния ден ". 

" Цяла България и цялостен Свищов през вчерашния ден видяха, че ние стояхме до господин Радев - аз отляво, вие от дясно. Не обвинявайте президента ", сподели още Нинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР