Президентът Румен Радев постави пред новия служебен кабинет няколко основни

...
Президентът Румен Радев постави пред новия служебен кабинет няколко основни
Коментари Харесай

Боян Чуков: Преговори с Газпром са единственият вариант за справяне с енергийната криза

Президентът Румен Радев сложи пред новия длъжностен кабинет няколко съществени цели - да не се позволява въвличането на страната в спора в Украйна, да се предотвратят рисковете пред националната сигурност, а също и да се форсира работата по рационализация на военните ни сили. Какви ще бъдат провокациите пред новия кабинет на фона на обстановката в интернационален проект?

" Президентът е безусловно прав, защото му е ясно, че геостратегическата среда, в която се намираме сега, доста бързо се радикализира. Ние би трябвало да се приспособяваме към нея доста бързо, без да се позоваваме на документи от преди години. Тази среда може да ни изиграе доста неприятна смешка във връзка с социално-икономическата конюнктура в страната - ще докара до извънредно тежки дни за нашия народ ", съобщи интернационалният анализатор и специалист по национална сигурност Боян Чуков в ефира на " България заран ".

Според него има единствено един вид за справяне с енергийната рецесия у нас - възобновяване на договарянията с " Газпром ", за да бъдат " минимизирани вредите, които нанесе предходното държавно управление ".

По думите му, когато става дума за българската войска, президентът е изцяло прав.

" Българската войска се намира в окаяно състояние. Разполагаме със самолети зад океана, които са единствено на чертеж, а желаеме да си поръчаме и други след тях ", акцентира той.

Чуков е на мнение, че има действителен риск за националната сигурност на страната. По думите му другият проблем, който стои пред България, е, че страната към момента няма свое лично стратегическо разузнаване, даваща задоволително добра и аналитична продукция на управлението на страната, тъй че да можем да се приспособяваме авансово към това, което ни чака.

" Нуждаем се от звено, което да се вгради в Министерския съвет, което ще може да дава правилна и точна информация на нашите ръководители ", установи той.

Чуков разяснява и визитата на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ при турския президент Реджеп Ердоган.

" Турция има тактика от повече от 10 години да се трансформира в енергиен хъб. Тя напълно целеустремено и методично прекарваше всички тръби, които можеха да минат през нея. В същото време се оказа, че всички тръби, които трябваше да минат през България, са мощно нерентабилни ", разясни анализаторът за Bulgaria ON AIR.

По отношение на спора сред Косово и Сърбия Чуков установи, че съгласно Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Косово и Метохия са част от Сърбия. Анализаторът е на мнение, че казусът със протичащото се в Косово е и сръбският президент Александър Вучич, който се пробва да " стои на три стола " - стреми се да има отлични връзки с Русия, Сърбия да стане член на Европейски Съюз, а Съединени американски щати упорстват за естествен разговор с Прищина.

" Благодарение на намесата на американския дипломат в Косово, спорът беше отсрочен с един месец ", напомни анализаторът. По отношение на спора сред Русия и Украйна специалистът по национална сигурност е на мнение, че " Одеска област ще бъде завладяна и ще се стигне допустимо най-близо до Сърбия ".

Чуков направи резюме и на въпроса за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

" Ходът на България е да седне на трибуната и да гледа какво става долу. Нямаме лостове, с които да се опитваме да постановяваме своите национални ползи. Заради това някогашният министър председател Кирил Петков беше упрекнат от доста политически водачи в България, че е направил национално изменничество ", заключи той.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР