Президентът Румен Радев отново нападна изпълнителната власт заради липсата на

...
Президентът Румен Радев отново нападна изпълнителната власт заради липсата на
Коментари Харесай

Президентът обвини кабинета в дефицит на държавническо мислене заради МиГ-овете


Президентът Румен Радев още веднъж атакува изпълнителната власт поради неналичието на ясни задължения за пазаруване на нови изтребители и проектите за ремонт на МиГ-29.

" Има недостиг на стратегическо и държавническо мислене във връзка с секторите " Сигурност " и " Отбрана ". Има харчене на парче, няма ясно фокусирана визия по какъв начин да се построяват качества и съгласуемост с нашите сътрудници най-малко за 10-15 години напред. За мен наклонността на една безспорна разпиляност от ден на ден набира скорост ", сподели Радев.

В сряда държавното управление утвърди даването на 20 млн. лв. на Министерството на защитата за ремонт на старите руски изтребители МиГ-29. В понеделник Министерството на защитата разгласи поръчка за интегрирана логистична поддръжка на същите самолети за четири години, като прогнозната й стойност е над 81 милиона лв. без Данък добавена стойност. МО ще изпрати покана единствено до съветската корпорация ”РСК МиГ”, която е компанията производител и държи лицензите за ремонтите на МиГ-овете.

Това ще и най-сериозната инвестиция в бойната авиация на фона на плана за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители, чието бъдеще е все по-неясно. Два дни след стартирането на поръчката държавното управление отпусна 20 млн. лева в допълнение за бойната авиация.

Президентът сподели, че ще сложи тези въпроси на идния на 9 януари Консултативен съвет по националната сигурност. Радев разяснява, че министърът на защитата е подложен в сложна обстановка и от ден на ден стартира да го осъзнава.

" Надявам се да има разсъдък и при вложенията за Миг-29, те са наложителни, само че може доста да се разяснява в какви параметри, водещото би трябвало да бъде новата техника, там да бъде целта ", сподели президентът.

Той изрази вяра ръководещите да си отговорят дали процедурата за корабите дава отговор изцяло на всички правила за бистрота, обективност и конкурентност.

Сделката за покупката на два нови военни патрулни кораба за към 820 млн. лв. (с ДДС) е на финалната права и до края на годината може да бъде подписана. Поръчката бе извоювана от варненската компания МТГ " Делфин " АД, която се оказа единствената, подала оферта.

" Не желая да се въвеждам в тая тематиката, тъй като конституцията е ясна, политическите решения се вземат от държавното управление ", бе сбитият коментар на премиера Бойко Борисов, изработен пред публицисти в Брюксел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР