Президентът Румен Радев откри международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

...
Президентът Румен Радев откри международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“
Коментари Харесай

Румен Радев откри международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Президентът Румен Радев откри интернационалния джаз фестивал „ Д-р Емил Илиев “ в Боровец.

„ Малко ми е мъчно да приказвам за джаз, тъй като съгласно някои от водещите музиканти в сектора, джазът е най-свободната музика, само че е извънредно, дори невероятно да бъде обяснено това изкуство с елементарни думи. Защото джазът е музика освен за сърцето, само че и за мозъка. Най-важното в джаза е, че заличава границите сред хората и основава атмосфера на съгласие и приемливост. Специално този фестивал и неговото развиване има изключително значение за България. Защото той дава принос във всички останали сфери на нашия публичен живот. Той дава принос за развиване и одобряване на марката България “, сподели президентът по време на формалното разкриване на форума.

По думите му, фестивалът има принос за зимните курорти, в които е създавал подиуми. „ Надявам се и съм убеден, че и тази ще бъде сполучлива за одобряването на нашите зимни курорти като целогодишна туристическа дестинация “, добави Радев.

На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Преди 25 години моят брачен партньор сътвори най-големия джаз конгрес в България – интернационалният джаз фестивал в Банско. Този фестивал доста бързо доби известност и излезе надалеч от границите на България и Европа и закупи в годините интернационален статут. Сцената на фестивала в Банско беше желано място за изява, както на български, по този начин и на доста интернационалните звезди на джаза. След кончината на моя брачен партньор през 2020 година пред нас – неговите наследници, стоеше извънредно значим въпрос за решение – каква да е ориста на фестивала. Нашето решение като наследници е еднопосочно – фестивалът би трябвало да продължи своето развиване и би трябвало да продължи своето битие. Но той би трябвало да бъде изпълнен с ново наличие, с нов смисъл. Ето за какво изцяло морално целесъобразно фестивалът ще носи към този момент името на своя основател, а точно – интернационален джаз фестивал „ Д-р Емил Илиев “, сподели шефът на форума доктор Татяна Илиева. Тя добави, че „ задачата на доктор Емил Илиев в Банско е завършила сполучливо “, а новият хазаин на събитието е в Боровец.

„ Дълбоко се надяваме качеството ни на наследници, носители на правата на интернационалния джаз фестивал и уредници на събитието, ние да работим старателно, с цел да можем да продължим и изповядваме главното верую на доктор Емил Илиев, а точно да превърнем интернационалния джаз фестивал в Боровец по-известен от джаз фестивала в планинското градче Монтрьо “, сподели още доктор Илиева.

На откриването участва и кметът на община Самоков Владимир Георгиев. „ Сега, когато се опитваме в тези сложни времена дружно с хотелиерите, дружно с локалните хора да създадем целогодишен този курорт. Искаме да покажем прелестната история на нашия край, духовността, постоянно сме коментирали между тях, че ни е липсвало нещо. Въпреки богатата стратегия, просвета на нашия район, на нашия град, все пак, че можем да покажем изкуството на зографите, нашите прелестни църкви, нашите монументи на културата, постоянно ни е липсвал подобен фестивал, какъвто е джаз фестивалът, който от тази година ще носи името на доктор Емил Илиев “, сподели той от сцената. Георгиев отдаде респект и на починалия джаз музикант Румен Димчов Тосков – Рупето, който е родом от Самоков.

Музикалната стратегия на вечерта бе открита от биг бенд „ Благоевград “. Музикантите излязоха на сцената дружно с Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева и показаха стратегия със суинг, фънк, поп, джаз стандарти и латино творби. Бендът получи и премия на името на „ доктор Емил Илиев “. Тя бе връчена на диригента Борис Янев от Иван Стоянов, който е част от журито дружно с Веселин Веселинов – Еко и Цветан Недялков.

Влатко Стефановски се качи на сцената дружно със своя наследник – барабанистът Ян Стефановски. Към тях се причисли и бас китаристът Иван Кукич. Триото извърши творби като „ Македонско девойче “, Gipsy song, " Йовано, Йованке " и други

Бразилската боса нова певица Розалия де Соуза показа последния си албум „ Inspirada “ пред публиката в Боровец. За песните в него тя се въодушевява от късата любовна история, която претърпява наскоро. Де Соуза изнесе концерти в София и Пловдив, преди да се качи на сцената на джаз фестивала в Боровец. „ Аз съм доста положително сюрпризирана. Атмосферата на концерта в София ми беше доста позната с децата и кучетата в близост. В Пловдив хората в действителност ме одобриха и танцуваха с мен. Беше фантастично “, разяснява певицата пред Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР