Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да

...
Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да
Коментари Харесай

Президентът върна избора на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев отхвърли да подпише декрет, с който да назначи определения на 24 октомври от Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Гешев – единственият номиниран за основен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича публично на 10 януари.

Държавният глава реши да върне процедурата още веднъж във Висш съдебен съвет тъкмо две седмици, откакто Гешев бе определен с 20 гласа " за " и 4 " срещу ".

Сред претекстовете на президента са, че изборът е от висока социална значителност, че бъдещият основен прокурор би трябвало да се употребява от високото публично доверие и че би трябвало да има същинско съревнование сред претенденти. Според президента изборът визира всеки български жител, поради което би трябвало да бъдат разсеяни всички подозрения.

Веднага след избора на Гешев представителят на правосъдния съвет Боян Магдалинчев разгласи, че при отвод на Радев да назначи Гешев, номинацията му единствено ще се прегласува без да се издигат други претенденти. Така, правосъдният съвет ще приложи процедурата, по която бе определен ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков предходната година.

Много организации към този момент приканиха президента да откаже да подпише указа, а след избора на Гешев за основен прокурор митингите продължиха. Междувременно сходен апел насочиха Съюза на съдиите в България, гражданска самодейност " Правосъдие за всеки " и други.

След изказването на президента му следва публична среща с делегация от Венецианската комисия, която е на посещаване в България по покана на министъра на правораздаването Данаил Кирилов.

Изборът на Иван Гешев - четете тук
Кадри от блокадата към Висш съдебен съвет - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на " Пик " нападна критикуващ бъдещият основен прокурор - тук
За блокадата на " Орлов мост " от протестиращи против Гешев - тук

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (156)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР