Президентът Румен Радев определи периода на първите си 235 дни

...
Президентът Румен Радев определи периода на първите си 235 дни
Коментари Харесай

Румен Радев: Когато има гангрена, трябва скалпел

Президентът Румен Радев дефинира интервала на първите си 235 дни на „ Дондуков”-2 като "динамичен, доста претрупан. Много действия, които бих групирал в няколко целта - суверенитет, правда, външна политика ". Той разяснява значими въпроси за страната в изявление за "Нова телевизия ".

"Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, само че дейна проевропейска политика ", добави президентът.

Борбата с престъпността

"Престъпността в България постоянно е нагла. В дребните градове от години живеят в боязън. Не виждаме действителни резултати в битката с битовата престъпност, която е камшик. Не виждаме действителни резултати и това тревожи хората. Опитът демонстрира, че би трябвало време " - по този начин Радев разяснява дали в България се завръщат тъмните времена във връзка отвличането на Адриан Златев.

Държавният глава беше безапелационен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по трагичния срив на непознатите вложения в страната.

За правосъдната промяна

Според президента би трябвало да си зададем няколко значими въпроса при изработването на антикорупционния закон:

1. С каква цел вършим антикорупционния закон?;

2. Какъв резултат чакаме от него?;

3. С какъв инструментариум ще реализираме това?

По думите му бъдещият самостоятелен антикорупционен орган би трябвало да затвори цикъла от сигнала, през дейното събиране на информация до повдигането на обвиняване.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, би трябвало скалпел”, посочи президентът.

Този орган би трябвало да затвори цикъла от сигнал, интензивно събиране на информация до държавно обвиняване ", добави той.

"Този орган не би трябвало да стои и да чака, а да има доста дейна функционалност. Той би трябвало да събира информация, да проверява и да упреква ".

Случаят "КТБ "

"Всички ние платихме цената на КТБ и би трябвало да знаем истината. Този случая би трябвало да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този метод ще придобием убеденост и религия, че можем като общество сами да градим своето бъдеще.

Затова приканих Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая пораства – това е поръчител за сигурността му. ", посочи Радев.

Отношенията с Москва

„ Нашите връзки с Русия не би трябвало да стават заложници на непознати интереси”, съобщи президентът по отношение на отчета на държавното управление, който показва Москва като опасност за националната ни сигурност.

„ В този документ на никое място не написа, че Русия е директна опасност за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че съветските дейности заплашват главната цел за единна мирна и свободна Европа.

Не е неприятно да проследим в последните месеци, когато е направен отчета, какво са правили водачите на тази единни, свободна и мирна Европа”, съобщи Румен Радев.

Той даде за образец френският президент Емануел Макрон, който непрекъснато се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи непрекъсната връзка с Москва.

"Има политици, за които връзките ни с Русия в никакъв случай не са задоволително неприятни ", добави той в коментар за настроенията по отношение на Кремъл вътре в страната.

Правомощията на президента

Радев беше безапелационен, че няма желание да инициира референдум, който би разширил пълномощията му: "Не съм повдигал този въпрос. От самото начало декларирам, че ще съблюдавам българската Конституция. В момента има съвършен баланс на властта ".

За новия ръководител на Върховен административен съд

"Редно е от чисто процедурна позиция ръководителят на Върховния административен съд да бъде определен от новия състав на Висшия правосъден съвет.

Още повече за първи път имаме състав на Висш съдебен съвет, който към този момент е определен по последните ремонти в Конституцията от 2015 година където изборът към този момент е доста по-широк и доста по-демократичен. Този нов състав ще работи с ръководителя на Върховен административен съд. Така би било разумно съгласно мен ", разяснява президентът.

Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от адвокати, с което приканват президентът да не разписва указа за неговото предопределение, Радев съобщи: "В момента изследвам въпроса. Това е доста значим въпрос и би трябвало време за неговото решение ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР