Президентът Румен Радев определи като фарс изявлението отпреди няколко дни

...
Президентът Румен Радев определи като фарс изявлението отпреди няколко дни
Коментари Харесай

Президентът Радев за Асен Василев: България явно става тясна на манията за величие на някои хора

Президентът Румен Радев дефинира като " фарс " изказването отпреди няколко дни на министъра на финансите Асен Василев пред немския вестник " Велт ", че главната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неблагоприятен вноса на съветски газ за Унгария и Австрия.

Ето какво сподели Румен Радев:

Само преди месец предизвестих, че новата „ енергийна вноска “ ще декапитализира „ Булгартрансгаз “ и ще провокира мощна негативна реакция в Европа. Тогава ръководещите шумно отхвърлиха. Дългът на „ Булгартрансгаз “ към този момент е над 250 милиона, а Унгария подаде иск против България в Европейската комисия.

Докато парламент и държавно управление си играят на власт, в това време текат редица процеси със мощен деструктивен заряд. На процедура сами съсипваме енергетиката и стопанската система си, режем си европейската вероятност, сами саботираме личните си национални цели. Мнозинството и всички в този парламент би трябвало да си дават ясна сметка, че властта е на първо място осъзната отговорност към жителите, а не хазартно надхитряне.

Управляващите като че едвам в този момент стартират да осъзнават размера на вредата, която предизвикват и по тази причина бяха и паническите ограничения, с цел да се избави най-малко обезкървяването на държавната компания. Но това не взема решение главният проблем. Дългът на „ Булгартрансгаз “ няма по какъв начин да се отпише от салдото на сдружението. В бюджета няма да влязат бленуваните милиарди от вноската. България към този момент се сочи с пръст като обезсърчителен сътрудник, а Унгария с огромна възможност ще сезира Съда на Европейския съюз. Само преди два месеца при визитата ми в Унгария, с помощта на другарството и положителната работа и с президента Каталин Новак, и с министър-председателя Виктор Орбан, се подписа съглашение, което превръщаше България във значим фактор в доставките на полутечен газ за Европа. В този миг с дейностите си ръководещите в България унищожават и това.

Фарсът е цялостен с изказването на българския министър на финансите пред западни медии, че главната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неблагоприятен вносът на съветски газ за Унгария и Австрия. България очевидно става тясна на манията за великолепие на някои хора, които към този момент се пробват да диктуват решенията на суверенни страни, на наши съдружници и сътрудници, на които ние разчитаме и за Шенген. Силно се надявам и министър-председателят, и министърът на външните работи, и комисията по външна политика в Народното събрание да осъзнават какво се случва.

Всички разбори и планове демонстрират, че едно прибързаното унищожаване на дерогацията за импорт на недопечен нефт от Русия води до непростим риск за недостиг на горива и скок на цените в България. Явно в календара на сглобката попадат дати на ротации, само че от тези дати се интересуват единствено те. В календара на българските жители има други дати – на чакащите сметки и на покриване на разноски. Още един път ще прикани: едно ръководство има бъдеще единствено тогава, когато се води преди всичко от ползите на българските жители.

Случаят с ръководителя на ДАНС е завършил. Днес изпратих формален отвод на настояването на премиера за неговото освобождение, тъй като претекстовете не дават отговор на закона. Освен това през днешния ден от самия Съвет по сигурността към Министерски съвет излиза наяве, че държавното управление обосновава своите решения точно с анализите и позициите на ДАНС. Това за подред път демонстрира, че главната причина за желаната оставка не е в професионализма или в нарушение на закона от ръководителя на ДАНС, а в сюжета от записа на партийното заседание на ръководещите.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР