Президентът Румен Радев очерта апокалиптична картина, ако Народното събрание не

...
Президентът Румен Радев очерта апокалиптична картина, ако Народното събрание не
Коментари Харесай

Президентът предрече шок и ужас без бюджетна актуализация

Президентът Румен Радев очерта апокалиптична картина, в случай че Народното събрание не актуализира бюджета. Това той направи в изказване след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), призован от него поради рисковете от бежанци и нужните ограниченията против COVID-19. Макар формалните тематики да бяха във връзка тези две огромни рецесии, Радев употребява съвещанието като средство за напън върху партиите - да актуализират бюджета, за което от дълго време упорстват той и служебното държавно управление.

Очаквано на КСНС не бе реализиран консенсус, а в отговор Радев предсказа потрес и смут: " Ако този парламент си тръгне, без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на медикаменти и консумативи, за спомагателни средства за медицинския и немедицинския личен състав. Няма да има средства за 60/40 и по други ограничения за опазване на трудовата претовареност. Няма да се изплаща месечна целева помощ за фамилии с деца до 14-годишна възраст. Няма да има средства за увеличаване на защитата на държавната границата при все по-растящ миграционен напън. Няма да се изплаща цялостния размер на енергийните целеви помощи на над 330 000 лица и фамилии. Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на беднотия ". Президентът загатна още рецесия при персоналните асистенти, Министерство на вътрешните работи и така нататък " В тази конюнктура служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за следващ път ще изнесат рецесията на собствен тил ", съобщи той.

Самото съвещание на КСНС приключи без обща позиция, въпреки да продължи над 4 часа. Актуализацията е отнесла много разногласия. Стана ясно, че участниците са се разбрали за нещо към мигрантската рецесия, само че какво - загадка. Тайна остана и изобщо говорили са нещо съответно за пандемията. Но пък е имало големи разногласия по други тематики - за поданството на Кирил Петков, мандатната рулетка, а и какви ги прави предприемачът Иво Прокопиев. " Бе обсъждана цялата система от рецесии ", заключи " красноречиво " Христо Иванов от " Демократична България ".

ВСЕКИ ТЕГЛИ НА РАЗЛИЧНИ СТРАНИ

Първи от съвещанието излезе Карадайъ. Той престоя към 2 часа. " В проектобюджета има планувани 1,2 милиарда лева за изключителни и непредвидени разноски. Това е празен чек по модела на ГЕРБ. Из страната се движи нова джипка, Въпросът е кой е в нея. Нашето съмнение е, че там е дългата ръка на една проведена олигархична медийна Неправителствени организации група, отпред с Иво Прокопиев ”, съобщи пред репортерите водачът на Движение за права и свободи. Той стрелна и Радев, че най-сетне свикал КСНС поради пандемията, въпреки от година и половина да живеем в нея.

Втора пред публицистите се появи Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя съобщи, че партията е изразила мнение пред Радев, че той не би трябвало да протака връчването на втория мандат. Миналата седмица президентът не скри, че забавянето му е във връзка със устрема да даде време на депутатите за актуализацията на бюджета. Именно Атанасова издаде, че е имало скандал към поданството на Кирил Петков. Министърът на стопанската система бе измежду пристигналите за присъединяване в КСНС. Заради подозренията за двойно поданство наличието му било подложено на гласоподаване. “На този КСНС равнището на подредба е високо. Не може жител на непозната страна да участва на подобен вид диалози ”, сподели Атанасова. Представителите на парламентарните сили, без Христо Иванов и Мая Манолова, дали своят вот Петков да си върви. Но другите гласове очевидно са били повече, тъй като Манолова сподели след това, че Петков е изчел значим отчет. Самата Атанасова издаде още една детайлност - в средата на съвещанието Петков бил запитан от Карадайъ какво му е поданството сега, конкретика не последвала, и точно тогава водачът на Движение за права и свободи напуснал наскърбен.

Накрая пред публицистите се появиха и част от другите участници. " Партиите към този момент са в предизборна акция и се интересуват от личните си партийни ползи, а не от проблемите на българските жители. Жалко е, че не схващат отговорността си. Ако не се реализира актуализация на бюджета, служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще пораждат един след различен ", съобщи патетично Мая Манолова. " Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета. Но има неща, които за нас са неприемливи и сред първо и второ четене ще предложим корекции. Не стигнахме до общо умозаключение, че тази актуализация е нужна ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. А запитан за Прокопиев, Христо Иванов отвърна Карадайъ: " Имам възприятието, че господин Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров. Непрекъснато търси кавги, при толкоз доста рецесии се занимава с евтини пропаганди ".

СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ

В изказването Радев взе отношение и към публикуваните тези дни потресаващи фрагменти на полицейско принуждение от лятото на предходната година. " Приветствам решението на ръководителя на Народното събрание да свика изключително съвещание на Народното събрание по тематиката, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да ревизира досегашните инспекции за следствието. Трябва да се откри цялата верига на отговорност - от причинителите, насилниците до админите и политиците, разпоредили или позволили насилието, или такива, укрили насилието ", съобщи президентът. Радев изиска да узнае и дали структури отвън Министерство на вътрешните работи са взели участие против протестиращите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР