Президентът Румен Радев очаква от предстоящия коалиционен съвет тази вечер

...
Президентът Румен Радев очаква от предстоящия коалиционен съвет тази вечер
Коментари Харесай

Радев: Позицията към РСМ е непроменена! Очаквам коалиционният съвет да отстоява българския интерес

Президентът Румен Радев чака от идния съдружен съвет довечера да следва постигнатите решения от КСНС през януари във връзка с Северна Македония

" Срещите не са толкоз значими, значими са резултатите. Очаквам съдружният съвет довечера да следва постигнатите с консенсус и мнение оферти от КСНС през януари, да отстоява българския интерес и Копенхагенските критерии за участие, които се базират доста тъкмо върху човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние ще помогнем на Северна Македония да върви стабилно по този път ", съобщи президентът в отговор на въпрос дали към този момент е разговарял с премиера Кирил Петков, представен от Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция.

По думите му фокусът, подложен от държавното управление върху външната политика, не може да измести вътрешните проблеми в страната.

" Очаквам този порив и сила, които се влагат за решение на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се ползват в не по-малка степен за проблемите на българските жители. Както виждаме, те порастват - бедността, тревожната инфлация, това, което става в енергетиката, топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието ", сподели Румен Радев.

Попитан дали социално-икономическата рецесия е мотив да бъде призован КСНС президентът разяснява, че мотивите са доста, тъй като са доста и проблемите, които порастват всеки ден и в тази връзка той чака на този Коалиционен съвет вероятно да се прегледат и други въпроси.

Позицията на президента за РСМ остава непроменена - началото на договарянията не би трябвало да бъде обвързано със периоди, а с резутати, изключително що се отнася до правата на македонските българи.

На въпрос дали, в случай че Брюксел подсигурява, че РСМ ще впише македонските българи в конституцията си, както настояваме, България може да вдигне ветото за начало на договаряния за участие, Радев отговори негативно.

„ Не, досега сме чули много-много гаранции. Но дано мине Коалиционният съвет довечера, да чуем какво мислят партиите “, сподели президентът. Трябва да получим гаранции, които да доведат до необратими резултати, напомни позицията си президентът.

" Много ясно в предложенията на КСНС от януари е показано като общо реализирано предложение от всички, че предоставяне на единодушие от наша страна за начало на договаряния не би трябвало да бъде обвързано със периоди, а с резултати и изключително що се касае до правата на македонските българи. А такива вие виждате ли, реализирани досега? “, сподели Румен Радев.

Радев разяснява и изтеклия в медиите проектозакон за националната сигурност, станал прочут като българския вид на " Магнитски ":

" Очевидното отвращение на прокуратурата да се бори с корупцията в България не значи, че би трябвало да се погазват съществени законови положения и човешки права, с цел да се търси правдивост ", съобщи президентът.

Става въпрос за законопроекта, направен във Финансовото министерство, за който първи Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.

Освен това в проектозакона се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР