Президентът Румен Радев обяви в сряда, че ще се възползва

...
Президентът Румен Радев обяви в сряда, че ще се възползва
Коментари Харесай

Президентът ще внесе проект за промяна на конституцията

Президентът Румен Радев разгласи в сряда, че ще се възползва от правото си да внесе план за промени в конституцията след провеждането на необятни диспути за правосъдна промяна. Пред бТВ той приказва за потребността от дълбоки институционални промени и еволюция на политическата просвета в страната, цитирайки последната позицията на Венецианската комисия. Румен Радев като цяло иронизира и концепциите на държавното управление за основаване на " самостоятелен прокурор ", който да проверява основния прокурор.

" Въпросът за ефикасното следствие на основния прокурор се сложи още преди повече от 10 години, само че чак в залеза на своето ръководство Бойко Борисов внезапно взема решение да даде своето и то в типичния си жанр: за 20 минути ", сподели президентът.

Той добави, че цялата концепция за основаване на фигурата на самостоятелния прокурор, който да има една задача - да проверява основния прокурор, е почнала с нарушаване на Закона за нормативните актове. Причината е, че поправките в закона бяха импортирани от държавното управление в Народното събрание без публично разискване и без оценка на въздействието, макар подозренията, че опонират на конституцията.

" Въвежда се нова мощна фигура (на самостоятелния прокурор – б.р.), в някои аспекти – по-мощна от основния прокурор, а нея я няма в конституцията. Тя се избира от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Така Прокурорската гилдия, която се господства от основния прокурор, ще избира неговия надзирател... Ако този самостоятелен прокурор наруши закона, кой ще го проверява? Може би отново основният прокурор. Проблемът е доста бездънен и той няма да се реши с този законопроект ", сподели президентът в коментар за последната иницатива на държавното управление за правосъдна промяна.

Той акцентира, че дори и ГЕРБ да не вземат участие в президентските съвещания за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от полемиките ще влезе в Народното събрание и там ръководещите ще би трябвало да вземат отношение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР