Президентът Румен Радев обяви сформирането на Съвет за стратегическо развитие

...
Президентът Румен Радев обяви сформирането на Съвет за стратегическо развитие
Коментари Харесай

Две години от встъпването си в длъжност: Президентът Радев с остри критики

Президентът Румен Радев разгласи сформирането на Съвет за стратегическо развиване на България, формиран от интелектуалци и висококвалифицирани експерти. Съветът би трябвало да предложи други възможности на институционалния блокаж, на икономическия и абстрактен застой, в който се намира страната. На конференцията във връзка две години от встъпването си в служба президентът сподели също, че състезанието за нов вид военен аероплан на Българската войска е изопачен и от спортна процедура е трансфорат във фарс. Президентът се разгласи за радикална смяна на политическата среда и метода на ръководство в България.

Българската народна власт скоростно губи позиции. Доверието в Народното събрание е достигнало сериозно ниско равнище. Законодателният развой става непредвидим и отстрани гражданското присъединяване. Лобисткото законодателство измества безогледно публичния интерес, съобщи Румен Радев. България има потребност от нови хрумвания, уточни президентът и разгласи основаването на Стратегически съвет:

„ Формирам съвет за стратегическо развиване на България с присъединяване на интелектуалци и високо квалифицирани експерти. Той ще би трябвало да създаде и предложи други възможности на институционалния блокаж, на икономическия и абстрактен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде разгласен с декрет идните дни “.

Румен Радев се разгласи и за съществена смяна на политическата среда. Според него обаче е нужна и смяна на изборните правила.

„ Въпросът към този момент не е дали, а по кое време във връзка с предварителните избори. Но с цел да имат те смисъл, би трябвало да имаме реформирани изборни правила, които да подсигуряват почтени избори, които да ни подсигуряват, че сами си избираме управниците. Това значи машинно гласоподаване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на така наречен втори протокол от секционните изборни комисии, който е обект на операции, актуализация на изборните описи “, сподели президентът Радев.

Той разгласи, че би подкрепил нов политически план, в случай че той работи за рационализация на България.Друго изискване е да пази полезности, като правда, правдивост и суверенитет.

Държавният глава разяснява и състезанието за нов вид военен аероплан за Българската войска,определяйки го като „ бутафорен”.

„ Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в еврозона, ние изхвърляме европейските участници от състезанието за нов военен аероплан в прорез с процедурата, създадена по европейски модел. И държавното управление за европейско развиване на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически. Всички тези дейности ускоряват чувството за корупция, за персонални ползи и зависимости. След неуспеха на огромните енергийни планове, модернизацията на въоръжените сили ускори убеждението, че България губи суверенитет и не е в положение сама да взема стратегически решения. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната?! От законотворчеството до управническите решения сме очевидци на непредсказумост, тъпчене на закона и фаворизиране корпоративния интерес “, уточни президентът Радев.

„ Никога, като президент, не съм казвал кой изтребител е по-добър и кой би трябвало да купим, само че постоянно съм упорствал за справедлива, транспарантна, равнопоставена спортна процедура. Защото единствено такава може да докара до най-хубавите условия за България и до отбрана на нашия интерес. Конкурсът е изопачен. Той стартира като спортна процедура и завърши като фарс. Използва европейските сътрудници като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия сътрудник Съединени американски щати, като му присъдиха служебна победа. А това няма по какъв начин да се хареса на българите “, добави той.

Попитан допустимо ли е взаимоотношение сред президента и държавното управление, президентът отговори, че не вижда база за партньорство при настоящия курс на ръководство, който е конфронтационен и постоянно погазва законите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР