Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс.

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс, призова опозицията да се върне в парламента

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс. Той направи изключително изказване, с цел да разгласи решението си на „ Дондуков “ 2.
Сподели с твоите другари
" Разразилите се разногласия към преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други значими промени в закона , които ни отдалечават от почтен и либерален избирателен развой.
Промените освен лишават жителите от опцията да гласоподават преференциално за персони и привилегироват партийната воля над тази на гласоподавателите ", съобщи Радев.
" Измененията не вкарват критерии, по които да се дефинират секциите, при поетапното въвеждане на машинното гласоподаване, а прагът от 300 гласоподаватели лишава дребните обитаеми места от правото да гласоподават машинно.
Категорично недопустимо е актове, свързани с изборния развой да остават необжалваеми . Така главно конституционно право, каквото е изборното, остава без правосъдна защита`, счита Радев.
Въвеждането на спадащото болшинство в работата на гласоподавателите комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма почтени избори “, съобщи Радев и уточни, че по този начин пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на почтени избори.
„ В тази връзка натрапвам несъгласие на посочените промени. Същевременно законодателят за следващ път отсрочва въвеждането на машинното гласоподаване, актуализацията на изборни описи и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това демонстрира непрогледен и непочтен избирателен развой “, сподели още Радев.
Румен Радев прикани опозицията да се върне в Народното събрание при разглеждане на поправките в Изборния кодекс.
„ През миналата седмица едни и същи депутати с еднообразно старание защитаваха две противоположни решения в границите на няколко дни. Подобно държание разрушава вярата на българите в парламентаризма и издава рисково прелъщение политическата целенасоченост да се минимализира без оглед на Конституцията и законите “, съобщи Радев.
Държавният глава разяснява, че е хубаво, че здравият разсъдък е спрял измененията преди да се случат. „ Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, реализирано през последните три десетилетия . Призовавам опозицията да се завърне в Народното събрание при идващото разглеждане на измененията в Изборния кодекс “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР