Президентът Румен Радев коментира важни въпроси за страната в интервю

...
Президентът Румен Радев коментира важни въпроси за страната в интервю
Коментари Харесай

Радев: Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси

Президентът Румен Радев разяснява значими въпроси за страната в изявление за NOVA .

По мотив разгорещените диспути и през днешния ден в Народното събрание към отчета на държавното управление и дали той показва Москва като опасност за националната ни сигурност , президентът съобщи, че връзките ни с Русия не би трябвало да стават заложници на непознати ползи .

" Действията на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна, мирна и свободна Европа. " Това е едно от заключенията в признатия преди 3 седмици от държавното управление отчет. От посолството на Русия отхвърлиха коментар по отчета, до момента в който не бъде публично гласуван от Народното събрание.
 
В този документ на никое място не написа, че Русия е директна опасност за нашата сигурност . Основната изложена теза е, че съветските дейности заплашват главната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е неприятно да проследим в последните месеци, когато е направен отчета, какво са правили водачите на тази единни, свободна и мирна Европа ”, съобщи Румен Радев.
 
Той даде за образец френския президент Еманюел Макрон , който непрекъснато се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел , която държи непрекъсната връзка с Москва.
 
Има политици, за които връзките ни с Русия в никакъв случай не са задоволително неприятни ", добави той в коментар за настроенията по отношение на Кремъл вътре в страната. „ Време е да спрем да приказваме за Русия и да стартираме да приказваме с Русия “, уточни още той.
 
Отношенията с Турция
 
Европа би трябвало да е единна пред Турция , счита Радев.
 
Той дефинира така наречен „ избирателен туризъм “ като „ засегнатост “ и беше безапелационен, че н е би трябвало да се позволява гласуването под строй , което по думите му се случва на всички избори.
 
„ И не приказваме единствено за изборите. Но и за друго непрекъснато въздействие. Какво става с ислямизацията в гетата - тя върви с финансови средства от чужбина. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират извън “, попита той, като посочи, че към този момент е предложил да се мисли за законодателни промени. 
 
Уседналостта е единствено един от методите за отбрана на нашия избирателен развой. Трябва да се създаде система за електронно отдалечено гласоподаване, която да разреши на нашите сънародници в чужбина да дадат своя избор “, счита президентът.
 
Иначе президентът дефинира интервала на първите си 235 дни на „ Дондуков ”2 като динамичен и доста претрупан. „ Много действия, които бих групирал в няколко целта - суверенитет, правда, външна политика “, уточни той.
 
„ Имаше едни изрядни избори . Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, само че дейна проевропейска политика “, добави президентът. 

Престъпността у нас

Според президента престъпността в България постоянно е нагла.

„ В дребните градове от години живеят в боязън. Битовата престъпност е би ч. Не виждаме действителни резултати и това тревожи хората. Опитът демонстрира, че би трябвало време “ - по този начин Радев разяснява дали в България се завръщат тъмните времена във връзка отвличането на Адриан Златков .

Държавният глава беше безапелационен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по трагичния срив на непознати вложения в страната .

Относно идния Консултативен съвет по национална сигурност , който ще е на тематика корупция , президентът съобщи, че чака освен доближаване на ръководещи и съпротива, само че и ефикасни ограничения, към които да се обединят, с цел да се оправи страната с корупцията.
 
Съдебната промяна
 
Според президента би трябвало да си зададем няколко значими въпроса при изработването на антикорупционния закон : първо, с каква цел се прави антикорупционният закон; второ, какъв резултат се чака от него и трето, с какъв инструментариум ще се реализира това?
 
По думите му бъдещият самостоятелен антикорупционен орган би трябвало да затвори цикъла от сигнала , през дейното събиране на информация до повдигането на обвиняване .
 
„ Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, би трябвало скалпел ”, посочи президентът.
 
„ Този орган не би трябвало да стои и да чака, а да има доста дейна функционалност. Той трява да събира информация, да проверява и да упреква “, добави той.

Правомощията на президента
 
Радев беше безапелационен, че няма желание да инициира референдум, който би разширил пълномощията му : „ Не съм повдигал този въпрос. От самото начало декларирам, че ще съблюдавам българската Конституция. В момента има съвършен баланс на властта “.
 
„ Президентът съставлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над всички “, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР